CR7 weer wat meer in nauwe schoentjes: politie vraagt DNA-materiaal Cristiano Ronaldo op in verkrachtingszaak

CR7 weer wat meer in nauwe schoentjes: politie vraagt DNA-materiaal Cristiano Ronaldo op in verkrachtingszaak

Hoewel de voetbalwereld heel erg hard haar best heeft gedaan om de verkrachtingszaak dood te zwijgen of zelfs Cristiano Ronaldo openlijk steunde, hangen er donkere wolken boven de carrière van de stervoetballer. Want de Amerikaanse justitie gaat de verkrachtingszaak tegen hem niet laten varen, zo blijkt. De politie in Las Vegas heeft de Italiaanse autoriteiten gevraagd naar DNA-materiaal van Cristiano Ronaldo. De Amerikaanse justitie wil dat gebruiken in de verkrachtingszaak rondom de aanvaller van Juventus. Ronaldo zou de Amerikaanse Kathryn Mayorga (34) op 12 juni 2009 in kamer 57306 van het Palms Hotel in Las Vegas erg brutaal hebben verkracht. Bovendien betaalde hij haar zwijggeld om haar mond te houden over het “incident”.

Volgens The Wall Street Journal willen de autoriteiten in de Verenigde Staten het DNA van de 33-jarige Ronaldo vergelijken met materiaal dat op de jurk van Kathryn Mayorga is aangetroffen. De zaak kwam eind september weer aan het licht nadat Mayorga in het Duitse blad Der Spiegel het stilzwijgen doorbrak. Twee dagen na de publicatie kondigde de politie in Las Vegas aan het onderzoek te heropenen. Ronaldo heeft de aantijgingen altijd met klem ontkend.

Zijn advocaat Peter Christiansen laat in een reactie weten dat er inderdaad een DNA-verzoek is gedaan door de Amerikaanse autoriteiten, maar dat het volgens hem “om een standaardprocedure gaat”. “Ronaldo heeft altijd benadrukt dat wat er in 2009 is gebeurd, met wederzijdse instemming was”, zegt Christiansen.

Steun en zorgen

Hoewel Ronaldo door de verkrachtingszaak onder vuur kwam te liggen, hebben Juventus en de Portugese voetbalbond de vijfvoudig Wereldvoetballer van het Jaar altijd openlijk gesteund. Ronaldo speelt sinds afgelopen zomer voor Juventus, dat hem voor 100 miljoen euro overnam van Real Madrid.

Twee van de grootste sponsors van de Portugese stervoetballer Ronaldo hebben al wel hun zorgen geuit over de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Cristiano Ronaldo. Nike, dat in 2016 een “contract voor het leven” afsloot met de topvoetballer ter waarde van zo’n 1 miljard dollar, liet weten “diep bezorgd te zijn over de verontrustende aantijgingen en we zullen de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden”. Nike werkt al sinds 2003 met Ronaldo samen.

Ook Electronic Arts, de maker van het videospel FIFA, zei bezorgd te zijn. Ronaldo stond de laatste twee edities van de FIFA-serie op het hoesje. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten, omdat we verwachten dat coveratleten en ambassadeurs zichzelf gedragen op een manier die overeenkomt met de waarden van EA”, liet het bedrijf weten.

Kamer 57306

Ronaldo zou de Amerikaanse Kathryn Mayorga (34) op 12 juni 2009 in kamer 57306 van het Palms Hotel in Las Vegas brutaal hebben verkracht. In het interview met Der Spiegel zegt de vrouw dat hij haar 375.000 dollar betaalde om de zaak te regelen en dat als onderdeel daarvan Mayorga haar mond moest houden over het “incident”.

Negen jaar later voelt Mayorga zich niet langer gebonden door de geheimhoudingsovereenkomst. In Der Spiegel sprak ze uitgebreid over haar redenen om nu openbaar te gaan, vertelde ze over hoe ze Ronaldo heeft leren kennen, hoe hij haar naar verluidt heeft verkracht, hoe de gerechtelijke deal tot stand kwam en hoe ze nog steeds lijdt onder de gevolgen van die nacht in 2009.

Haar nieuwe advocaat, Leslie Mark Stovall, diende ondertussen al een civiele klacht in tegen Ronaldo. Stovall (65) is al 30 jaar actief in Las Vegas. Hij spendeerde naar eigen zeggen “maanden” om te onderzoeken of het slachtoffer een zaak heeft.

Claim en heropening onderzoek

“Onze claim is bedoeld om de schikking en geheimhoudingsovereenkomst nietig te verklaren”, zegt Stovall. “Kathryn was destijds niet in staat om de overeenkomst aan te gaan vanwege de psychische schade die ze had geleden door de aanranding. En dat maakt die deal vernietigbaar.”

Stovall beweert dat Ronaldo’s advocaten goed op de hoogte waren van de psychologische toestand van zijn cliënt. “Ze ontwikkelden een strategie die profiteerde van haar emotionele toestand”, zegt hij. Mayorga’s toestand werd ook besproken in e-mails uitgewisseld tussen Ronaldo’s advocaten.

Stovall liet Mayorga in april vorig jaar een onderzoek ondergaan door een forensisch psycholoog. In zijn diagnose concludeerde de psycholoog dat Mayorga lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en klinische depressie als “een direct en exclusief gevolg van de mishandeling door de heer Ronaldo”.

Begin oktober maakte de politie in Las Vegas dan bekend dat ze effectief het onderzoek heropende naar wat er op 12 juni 2009 was gebeurd. Dat is belangrijk, want volgens het strafwetboek van Nevada kan een aanranding, als die op tijd door de politie is gedocumenteerd, niet verjaren als strafbaar feit. En er is dus wel degelijk bewijsmateriaal uit die tijd, blijkt nu dus.

Wat er is gebeurd volgens het slachtoffer

De nacht van de vermeende verkrachting begon in het VIP-gedeelte van Rain, een nachtclub in Palms Casino Resort. Ronaldo was op vakantie met zijn zwager en neef nadat hij van Manchester United naar Real Madrid overstapte voor het recordbedrag van 94 miljoen euro.

Kathryn Mayorga was op stap een vriend, vertelt ze in Der Spiegel, toen iemand haar plotseling bij de arm greep. (“He just came up to me … grabbed my arm, and he was like: ‘You! Come with me!'”) Het was Ronaldo.

Ronaldo lachte haar uit, beweert Mayorga, omdat ze niet meteen met hem mee wilde komen. Hij trakteerde haar dan maar op een drankje en stelde haar voor aan zijn gezelschap. Ronaldo vroeg haar om haar telefoonnummer. “Ik gaf hem mijn nummer en hij ging weg …. En ik dacht ‘Oké, cool’.”

Een poosje later kreeg ze een sms-bericht van Ronaldo met de vraag of hij haar kon zien. Mayorga en haar vriendin ontmoetten Ronaldo en zijn gevolg in de lobby van de Palms, zegt ze, en hij nodigde haar uit mee naar z’n suite te gaan.

Ronaldo laat zich niet ontmoedigen in de badkamer

Ronaldo bood haar shorts aan, zodat ze mee in de jacuzzi kon springen, zegt Mayorga. Ze ging die aandoen in de badkamer. Op het moment dat ze daar alleen stond, kwam Ronaldo binnen. “Zijn penis hing uit zijn korte broek”, vertelt de vrouw. “Hij smeekte me om zijn penis gedurende aan te raken”, zegt ze. (“Basically he … he begged me to touch his penis for 30 seconds. When I wouldn’t touch it, he begged me to suck it. Like, what an idiot! (…) I was laughing at him because I thought, ‘Is this a joke?’ This guy that is so famous and so hot … he’s a frickin’ loser and a creep.”)

Ronaldo liet zich blijkbaar niet ontmoedigen. “Ik zal je laten gaan als je me een zoen geeft”, zei hij volgens Mayorga. Die antwoordde: “Oké, ik zal je kussen maar ik ga je nare penis niet aanraken.”

Mayorga benadrukt in haar getuigenis dat ze op dat moment hem alleen kuste en Ronaldo niet elders betastte. Ronaldo gaf echter niet op volgens haar. (“He starts to come on to me very strong. And he starts to do stuff to me and touch me and grab me and go down on me.“) Ze zegt dat ze hem daarbij opnieuw wegduwde en opnieuw duidelijk maakte niet te willen.

Verkracht

Ronaldo trok haar de slaapkamer in. “Ik wendde me af, hij probeerde mijn ondergoed uit te doen, ik draaide me van hem af en en toen sprong hij op me.” Mayorga zegt dat Ronaldo haar daarna anaal verkrachtte. Zonder condoom. Zonder glijmiddel.

De volgende dag belde Mayorga de politie en ze werd onderzocht in het Universitair Medisch Centrum. De zaak werd ontvankelijk verklaard en kreeg een dossiernummer, een nummer waarnaar later zou worden verwezen in de schikking tussen Mayorga en Ronaldo.

Maar Mayorga vertelde de politie aanvankelijk niet wie haar had verkracht. Ze raadpleegde een advocaat die haar adviseerde niet openbaar te gaan daarmee. Maar Mayorga wilde Ronaldo er ook niet zo maar mee laten weg geraken, zegt ze. (“I wanted to teach him a lesson. I wanted him to deal with it, to have to face me. And to pay for my treatment. He raped me. He’s going to pay for my goddamn treatment!”)

X en Ms. C.

Volgens documenten die het klokkenluidersplatform Football Leaks ter beschikking heeft gesteld aan Der Spiegel nam Mayorga’s advocaat destijds contact op met een van de advocaten van Ronaldo. In de volgende paar maanden werd een volledig juridisch team samengesteld om de beschuldigingen van verkrachting te behandelen. Een lijst met honderden vragen werd gestuurd aan Ronaldo, zijn schoonbroer en zijn neef. Ronaldo wordt in het document geïdentificeerd als “X” en Mayorga als “Ms. C”.

Er zijn een aantal versies van de vragenlijst. De vragen blijven min of meer consistent, maar de antwoorden niet. In één versie spreekt Ronaldo over wederzijdse seksuele toestemming en zegt hij dat er geen aanwijzing was dat “Ms. C.” tijdens de seks “er niet oké mee was”. Hij stelt ook dat “ze er daarna niet slecht uitzag”.

De afgelopen maanden heeft de politie verschillende malen met Kathryn Mayorga gesproken en haar opnieuw ondervraagd. Het strafwetboek van Nevada bevat het volgende, voor Ronaldo mogelijk erg naar statuut: als een aanranding op tijd door de politie is gedocumenteerd, kan die niet verjaren.

epa

Het probleem voor Ronaldo

Het probleem voor Ronaldo is dat er een andere, veel eerdere versie is. Dat is het document dat ernstige gevolgen kan hebben voor Ronaldo. Het werd per e-mail verzonden in september 2009. De afzender was een advocaat van de firma Carlos Osório de Castro, die de voetbalster vertegenwoordigde. De ontvangers waren Osório de Castro zelf en een collega op zijn kantoor.

In antwoord op de vraag of mevrouw C ooit haar stem had verheven, schreeuwde of riep, antwoordde X volgens dat document: “Ze zei ‘nee’ en ze zei ‘stop’ verschillende keren.” En verder: “Ik neukte haar vanaf de zijkant, ze stelde zichzelf beschikbaar, ze lag op haar zij in bed en ik pakte haar langs achter.” (“I fucked her from the side. She made herself available. She was lying on her side, in bed, and I entered her from behind. It was rude. We didn’t change position. 5/7 minutes. She said that she didn’t want to, but she made herself available.”)

“Ik hoorde haar niet klagen dat de seks te brutaal was”

Verder in dat document staat “Maar ze bleef maar ‘nee’ zeggen. ‘Doe het niet.’ ‘Ik ben niet zoals de rest.'” En er staat ook in dat Ronaldo “zichzelf achteraf verontschuldigde”.

Ronaldo stipt in dat document ook aan dat hij “Ms. C. niet hoorde klagen dat de seks te brutaal was. Ze klaagde wel dat ik haar had gedwongen. En ze ze zei niks tegen mij over naar de politie gaan”.

In de antwoorden op de vragenlijst, bevestigt Ronaldo verschillende aspecten van de versie van Mayorga: ze zei meerdere keren “nee”. En hij verontschuldigde zich achteraf. Andere dingen spreken elkaar tegen. Ronaldo beweert dat Mayorga hem met haar hand plezierde in de badkamer van zijn suite bijvoorbeeld.

Ronaldo beweert in die versie ook dat hun ontmoeting vooraf anders verliep: hij zegt dat Mayorga en haar vriendin hadden gevraagd om in de VIP-sectie te worden toegelaten en daar “wat te hebben gedronken”. Hij zegt ook dat hij de vrouwen meteen naar zijn hotelkamer heeft uitgenodigd.

Cruciaal bewijsstuk en ontkenning Ronaldo

Ronaldo’s getuigenis aan zijn advocaten is een cruciaal bewijsstuk voor Mayorga’s advocaat Stovall. Wat de buitengerechtelijke schikking betreft, zegt Stovall: “die documenten zijn het bewijs van een criminele samenzwering om de vervolging van die aanranding te verhullen en te belemmeren.”

De vijfvoudig Wereldvoetballer van het Jaar reageerde op 29 september via een video op Instagram Live voor het eerst op de beschuldigingen. Hij noemde de aantijgingen “nepnieuws”. Ook zei hij: “Ze willen mijn naam gebruiken om beroemd te worden, dat hoort bij mijn baan.”

Een paar dagen later bracht Ronaldo via zijn Twitter-account een officieel statement naar buiten over de zaak. “Ik ontken de beschuldigingen die tegen mij zijn geuit. Verkrachting is een afschuwelijke misdaad die indruist tegen alles wat ik ben en waar ik in geloof”, schreef hij in het Portugees en het Engels. “Ik ga er alles aan doen om mijn naam te zuiveren en ik weiger mee te werken aan het mediaspektakel dat is gecreëerd door mensen die er ten koste van mij beter van willen worden.”

Gesponsorde artikelen