Steeds meer vermoedens dat gecrasht vliegtuig boven Iran neergehaald is door raket

Vliegtuigcrash vlucht 752 Teheran.jpg
epa

De vliegtuigcrash met een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines nabij de Iraanse hoofdstad Teheran zou dan toch geen ongeval zijn. Volgens Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het vliegtuig door een Iraanse raket neergeschoten. Mogelijk gebeurde dat per toeval.

Het Oekraïense vliegtuig met vluchtnummer PS752 stortte woensdagochtend, enkele minuten na het opstijgen van de Imam Khomeini International Airport in Teheran, neer. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

Iraanse autoriteiten kwamen snel met de mededeling dat de crash veroorzaakt was door een “technisch probleem”. Die verklaring riep echter heel wat vragen op en werd dan ook niet bevestigd door andere landen.

Iraans luchtafweersysteem

Gisteren citeerde Newsweek drie hooggeplaatste bronnen die werken voor de Amerikaanse en Iraakse inlichtingsdiensten. Volgens hen was de Boeing 737 neergehaald door een Russische Tor M1-raket. Die maken deel uit van het Iraanse luchtafweersysteem.

Enkele uren voor de vliegtuigcrash had de Iraanse Republikeinse Garde Amerikaanse luchtmachtbasissen in Irak gebombardeerd. Dat deden ze als wraak voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die om het leven kwam door een Amerikaanse droneaanval.

Iran vreesde, volgens de bronnen in Amerikaanse media, een tegenreactie van de VS en zette daardoor zijn luchtafweersysteem op scherp. Een van die raketten zou dan per toeval het burgervliegtuig aanzien hebben als een Amerikaans legervliegtuig en is daarom afgevuurd.

Trudeau

Ook de Canadese premier Justin Trudeau bevestigt die theorie. “We hebben van ons bondgenoten en onze eigen inlichtingsdiensten dat het vliegtuig neergeschoten is door een Iraanse surface-to-air raket”, zegt hij.

Trudeau beloofde niet te zullen rusten voor er gerechtigheid is. “Canada wil antwoorden”, besloot de premier. Het land is nauw betrokken bij het onderzoek omdat 63 inzittenden Canadezen waren.

Video toont impact

Ondertussen heeft de Amerikaanse krant The New York Times een video gepubliceerd die het moment toont waarop het vliegtuig door een raket geraakt wordt.

Amerikaanse onderzoekers

Iran ontkent nog steeds dat het verantwoordelijk is door de de crash van de Boeing en de dood van de 176 inzittenden. Het zou nu wel toelaten dat de Verenigde Staten onderzoekers sturen naar de plaats van de crash. Daardoor zou ook Boeing het neergestorte vliegtuig kunnen onderzoeken.

Aanvankelijk weigerde Iran om de gevonden zwarte dozen af te geven aan Boeing of de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB). Volgens hen zouden die zwarte dozen, die belangrijke informatie kunnen bevatten, ook beschadigd zijn.

MH17

Een team van Oekraïense onderzoekers is al sinds gisteren ter sprake. Enkelen onder hen waren eerder al betrokken bij het onderzoek naar de neergeschoten vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne. Ook Canada stuurt een team onderzoekers naar Iran.

Gesponsorde artikelen