Cryptodemocratie in de sportwereld: Britse voetbalclub Crawley Town koopt speler na stemming onder NFT-houders

Crawley Town, een ploeg uit de Britse vierde klasse, heeft een speler gecontracteerd op basis van een poll over welke positie (keeper, verdediger, middenvelder of aanvaller) versterkt moest worden. Die stemming werd gehouden onder abonnement- en NFT-houders van de club.

De stemming vond plaats op vrijdag 15 juni, op het Discord-kanaal van de club. Een meerderheid van het electoraat koos voor een middenvelder.

Het gewicht van de stemming werd voor de helft toegekend aan houders van NFT’s (non-fungible tokens) van de club, en voor de andere helft aan supporters met een seizoensabonnement; die laatste zijn met bijna 1.000 (ze namen evenwel niet allemaal deel).

Eerder deze week werden uiteindelijk de transfers van de aanvallende middenvelder Jayden Davis, verdediger Ben Wells en spits Moe Shubbar aangekondigd. En, rekening houdend met het resultaat van de poll, raakte vandaag de komst van nog een middenvelder bekend: de Engelse jeugdinternational Teddy Jenks wordt aan de vierdeklasseclub uitgeleend door Premier League-club Brighton & Hove Albion.

Crypto-investeerders

De club uit de League Two werd in april overgenomen door ambitieuze Amerikaanse crypto-investeerders, weet de Britse krant Daily Mail. In juni stelde het nieuwe management de gerespecteerde jeugdtrainer van Arsenal, Kevin Betsy, aan als T1.

De nieuwe eigenaars WAGMI United – een acroniem van “We’re All Going to Make It”, een populaire leuze in cryptokringen – zouden volgens de Washington Post ongeveer 16 miljoen pond (een sloridge 19 miljoen euro) voor de club hebben betaald. Een eerdere poging om Bradford City te kopen, is mislukt.

Eén van hun eerste beleidsdaden – de verkoop van 10.000 club-NFT’s aan meer dan 5.400 gegadigden – zou de club net geen 4 miljoen pond (bijna 4,8 miljoen euro) hebben opgebracht. Ter vergelijking: de NFT-verkoop bij Liverpool FC, die andere Reds, leverde ongeveer 1 miljoen pond op.

Hoewel ze geen ervaring in het voetbal hebben, willen de eigenaars de club met een transparante en open besluitvorming leiden. Hierbij krijgen NFT-houders van de club dus het recht om mee te beslissen over sportieve zaken, zoals het contracteren van spelers. Daarnaast heeft WAGMI de ticketprijzen met 30 procent verlaagd en een zevenkoppige fanclubraad opgericht die een “directe lijn” heeft naar de eigenaars.

Streamingplatform

In een gesprek met de Daily Mail benadrukte Crawley Town’s mede-eigenaar Preston Johnson het belang van de mogelijkheid om de fans via NFT’s een aandeel in de club te bieden: “Veel NFT-projecten zijn gewoon speculatie zonder een echte tastbare ruggengraat, zonder een echt waar verhaal. Een voetbalclub hebben om elke week voor te supporteren? Dat is iets waar mensen zich aan hechten.”

“Als wij dat aan dit crypto-publiek kunnen brengen, vooral als wij daadwerkelijk promotie kunnen maken en hogerop kunnen komen in de Engelse voetbalcompetitie, dan is dat een nog groter verhaal waar mensen over de hele wereld deel van kunnen uitmaken”, voegde hij eraan toe.

De nieuwe eigenaars van Crawley hebben ook een overeenkomst gesloten met een groot streamingplatform, dat de mogelijkheid krijgt om een fly-on-the-wall-documentaire te maken over hun eerste seizoen aan het roer.

(fjc)

Meer
Lees meer...