Creepy: spraakcomputer Alexa nam het gesprek van een koppel op en stuurde het door

Creepy: spraakcomputer Alexa nam het gesprek van een koppel op en stuurde het door

Een koppel uit Portland, Oregon in Amerika zal nu wel twee keer nadenken voor ze weer een slimme machine zoals Alexa (Amazon) in huis nemen. Het koppel kreeg een verontrustend telefoontje van een collega uit Seattle, een andere staat dus. Hij meldde dat Alexa een persoonlijk gesprek van het koppel had opgenomen en doorgestuurd had naar hem. 

Alexa is een toestel dat gemaakt wordt door webshop Amazon en dat aangestuurd wordt door gesproken commando’s. Het toestel springt aan wanneer hij aangesproken wordt met ‘Alexa’. Normaal gezien neemt hij niks vanzelf op, maar dat is het koppel nu toch overkomen.

Houten vloeren

Het hele verhaal begint bij Daniëlle en haar echtgenoot. Ze zijn beide grote fans van Alexa en hebben het dan ook in elke kamer van hun woning geïnstalleerd. Het koppel vindt het gemakkelijk dat ze het toestel maar iets toe hoeven te roepen zoals “stuur een bericht naar…” en de slimme machine voert zijn opdracht uit.

Maar op een dag kreeg Daniëlle een ongerust telefoontje van een collega van haar echtgenoot die in Seattle woont, zo’n 300 kilometer van het koppel woont. “Trek alle apparaten uit die met Alexa werken, je wordt gehackt,”, zei de man. Hij had een geluidsbestand doorgestuurd gekregen met daarin het persoonlijke gesprek. “Mijn man dacht eerst, neen, dat kan niet. Maar onze gesprekspartner zei: jullie zaten te praten over houten vloeren. Toen wisten we dat het geen grap was, dat hij ons echt gehoord had”, vertelde Danielle aan het televisiestation KIRO7.

“Gewoon toeval”

Toen de BBC van het voorval hoorde, besloten ze Amazon op te bellen. De woordvoerders meldden dat het “gewoon om een toeval en een samenloop van omstandigheden” gaat. Iets dat echter nogal moeilijk te geloven is.

Alexa wordt geactiveerd wanneer het zijn naam hoort. Het toestel moet dat dus al op de een of andere manier uit het gesprek van het koppel afgeleid hebben. Vervolgens moet het koppel iets in de trant van “stuur een bericht” gezegd hebben en moet de naam van de collega gehoord worden. Daar blijft het niet bij, je moet ook een bevestigende “ja” uitspreken alvorens Alexa het bericht, in dit geval het gesprek, doorstuurt. Allemaal zéér vreemd dus.

Amazon verklaarde nog dat ze zouden controleren wat er fout liep. Volgens Danielle hebben ze echter nooit een waarschuwing gekregen waaraan ze konden merken dat Alexa aanstond.

Gesponsorde artikelen