Left Right
scrollTop top

Crevits (CD&V) maant scholen aan “waakzaam” te blijven na verlaging dreigingsniveau


Crevits (CD&V) maant scholen aan “waakzaam” te blijven na verlaging dreigingsniveau

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maant scholen aan om “waakzaam” te blijven nu het dreigingsniveau in ons land van niveau 3 (ernstig) naar niveau 2 (gemiddeld) is gezakt. Volgens Crevits is de daling “goed nieuws”, maar blijven er wel “risico’s bestaan”.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat vandaag gerichte informatie verspreiden in de Vlaamse scholen. Crevits erkent dat de verlaging van dreigingsniveau “goed nieuws” is, maar ze acht het nodig om voor scholen “de nodige waakzaamheid aan de dag te leggen”.

Scholen worden aangeraden om het aantal medewerkers, dat een sleutel van de school heeft, tot een strikt minimum te beperkten. Crevits vraagt ook om te zijn voor personen die niet thuishoren op school en die ervoor zorgen dat je niet zomaar de school kan binnen- en buitenwandelen.

Verschillende instrumenten

Zoals eerder wijst Crevits er ook op dat scholen veel mogelijkheden hebben om voor meer veiligheid te zorgen. Zo kunnen scholen een noodplan opstellen of een samenwerking met de lokale politie en andere veiligheidsdiensten aangaan.

“Scholen hebben vooral een preventieve opdracht”, zegt de minister. “Dagelijks nemen zij die taak ter harte en wij reiken hen handvaten aan om hen daarbij te helpen. We brengen de scholen vanochtend op de hoogte van de beslissing en vragen hen ook om leraren en ouders hiervan op de hoogte te brengen.”

Netwerk islamexperten

Ook haalt Crevits aan dat de scholen, CLB’s en time-outbegeleiders zich gratis tot een netwerk van islamexperten kunnen richten.

“Ervaren islamexperten kunnen duiding geven rond islam en de islamitische waarden en normen”, klinkt het. “Bijvoorbeeld via klasgesprekken. Ze coachen ook leraren om met meer zelfvertrouwen het gesprek met leerlingen en ouders aan te gaan. Verder praten ze ook individueel met leerlingen waar er concrete tekenen van radicalisering zijn.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489