Crevits houdt zoekende CD&V in haar greep, en zet prioriteit op Vlaamse niveau

Hilde Crevits voert campagne
Hilde Crevits EPA

Drie weken na de verkiezingen beweegt het eindelijk in de onderhandelingen. N-VA doorbreekt de stilte, en geeft aan dat de PS geen enkel gesprek wil. Meteen is de Vlaamse formatie klaar om te bewegen. Voor CD&V het gedroomde moment: eindelijk is de Bourgondische bedreiging van tafel, en kan met N-VA een Vlaamse deal gedaan worden.

Vandaag is een beetje een symbolische dag voor CD&V, het einde van een tijdperk. Want Kris Peeters (CD&V) laat definitief weten te vertrekken uit de Wetstraat, en straks in het Europees parlement te gaan zetelen. Met een behoorlijk bombastisch persbericht zwaait voorzitter Wouter Beke hem uit: “Op gelijk welk niveau Kris Peeters actief is – als minister, minister-president, vicepremier – werkt hij aan een besluitvorming die voor ons als christendemocraten ertoe doet. Stap voor stap bakens verzetten is wat hij ook nu verder zal doen. “

De lijn met N-VA

De exit van Peeters en de reactie van Beke kunnen niet verhullen dat CD&V een woelige periode doorgaat. “Die onrust blijft hoe dan ook duren tot er duidelijkheid is over de coalities, en over wie van de kopstukken welke rol krijgt”, zo duidt een insider.

Wouter Beke (CD&V)
CD&V-voorzitter Wouter Beke

Wat iedereen binnen de partij opvalt: voorzitter Beke, die zwaar beschadigd uit de verkiezingen kwam, heeft zich helemaal vastgeklikt aan Hilde Crevits. Zij is de nieuwe sterke vrouw van CD&V, zij zet de lijnen uit. Zowel over de regeringsvorming als over wie straks de nieuwe voorzitter moet worden.

Opvallend, maar niet verrassend, voor de coalitiegesprekken: de lijn met N-VA wordt zeer goed onderhouden. Want CD&V wil ten alle prijze mee op het Vlaamse niveau regeren. Naar het federale werd al minder gekeken, al was het misschien meer argwanend. Want het horrorscenario voor CD&V was duidelijk: als PS en N-VA elkaar federaal hadden kunnen vinden, dan was daar logischerwijze een Bourgondische coalitie uit gekomen. Socialisten, liberalen en N-VA hebben federaal een ruime meerderheid, en ook op het Vlaamse niveau.

Beke waarschuwde voor de verkiezingen al voor die combinatie, die CD&V helemaal naar oppositie zou duwen. Crevits bleef zich daar na de verkiezingen goed van bewust. De gesprekken voor de Vlaamse regering werden daarom warm gehouden, om toch zeker te zijn dat daar een plekje voor CD&V bewaard zou blijven. “Het klopt dat het Vlaamse niveau onze prioriteit heeft, boven het federale. Daar moet je niet flauw over doen, dat is duidelijk bij Hilde”, zo bevestigt een hoge bron.

Hilde Crevits (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) in De Zevende Dag
VRT

Nu N-VA federaal lijkt te kiezen, en een scenario waarbij PS en Vlaams-nationalisten elkaar vinden niet lijkt door te gaan, kan CD&V een versnelling hoger gaan Vlaams. Logischerwijze komt Crevits dan als nummer één van CD&V opnieuw in de Vlaamse regering: hoewel ze niet in haar kaarten laat kijken, is het voor velen toch glashelder dat zij niet de partij zal gaan leiden.

Het lot van Wouter Beke

Vraag is wie dan wel. Goede verstaanders hebben al opgemerkt dat Beke over z’n eigen lot toch een opening laat. “Hij heeft nog nooit definitief gezegd dat hij weg gaat, dat heeft iedereen goed genoteerd”, zo is te horen. Maar of er nog draagvlak is, dat is een andere zaak. De nederlaag en de staat van de partij staat stevig op z’n conto. Het feit dat hij na de verkiezingen de analyse in de bak van een commissie van liefst twaalf mensen geduwd heeft, wordt ook niet geapprecieerd. En vragen over de campagne, en of er naast Crevits nog een boegbeeld federaal had moeten zijn (Beke zelf bijvoorbeeld), worden duidelijk beantwoord: “Hilde heeft gedaan wat ze moest doen. Elk ander scenario, met een federaal boegbeeld er nog bij, was waanzin geweest.”

Zo is het risico in elk geval groot dat zelfs als de Vlaamse formatie straks start, logischerwijze met N-VA én CD&V er alvast bij, de rust niet weerkeert bij de christendemocraten. De partij moet op zoek naar een sterke leider, binnen of wie weet zelfs buiten de partij.

Op korte termijn moet er ondertussen alweer een nieuw personeelsprobleem opgelost worden: Kris Peeters moet vervangen worden. Dat is donderdag aan de orde, op de partijraad. Bedoeling is iemand nieuw in te brengen. Logischerwijze wordt een jongere figuur klaargestoomd: de namen van Vincent Van Peteghem en Peter Van Rompuy vallen, beiden hebben één en hetzelfde nadeel: ze zijn op het Vlaamse niveau verkozen. Mogelijks kan een jonger iemand uit de fractie in de Kamer dromen, of grijpt men naar oude waarden zoals Servais Verherstraeten of zelfs Hendrik Bogaert, die ooit staatssecretaris waren. Maar daarover blijft iedereen de lippen stijf op elkaar houden.

Wel logisch is dat Koen Geens (CD&V), nu nog minister van Justitie en Regie der Gebouwen, straks vicepremier wordt en naar de kern mag. Dat aan een jonkie laten zou bijzonder vreemd zijn, net als het aan de afscheidnemende Pieter De Crem nog gunnen. Die keerde de nationale politiek de rug toe, en nam met een paar welgemikte lekken ‘afscheid’ van de huidige voorzitter. Of om het te zeggen met de legendarische woorden van Robert Waseige: ‘De sfeer is koet’ aan de top bij de christendemocraten.

Gesponsorde artikelen