Criminaliteit maakt van Latijns-Amerikaanse steden levensgevaarlijk gebied

Nergens wordt de veiligheid in de steden meer door criminaliteit in het gevaar gebracht dan in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. Dat blijkt uit een onderzoek van risicoanalist Verisk Maplecroft, gebaseerd op gegevens over misdaad, terrorisme, onlusten en conflicten van bijna zeshonderd steden in de wereld.

Volgens de studie is Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, de gevaarlijkste stad van de wereld, gevolgd door Mogadishu (Somalië), Cali (Colombia), Sanaa (Jemen), Port-au-Prince (Haïti), Aleppo (Syrië), Medellín (Colombia), Kaduna (Nigeria) en Maracaibo en Barquisimeto (Venezuela).

Medellín

Wanneer echter expliciet naar criminaliteit wordt gekeken, komt Latijns-Amerika duidelijk als meest gevaarlijke regio van de wereld naar voor. “Er gaat een grote golf van misdaad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”, merkt Verisk Maplecroft op. “Tweeënzestig van de honderd steden waar criminaliteit het zwaarst op de veiligheid weegt, situeert zich in Latijns-Amerika.

“De rol van Latijns-Amerika in de grensoverschrijdende handel in verdovende middelen en de aanhoudende macht van criminele organisaties en drugskartels vormen de belangrijkste dreiging voor de veiligheid in Latijns-Amerika”, zeggen de onderzoekers. “De grootste dreiging wordt ervaren in de Colombiaanse stad Medellín.”

“Algemeen wordt aangenomen dat Medellín een bladzijde had omgekeerd nadat de stad in de jaren tachtig en negentig van de voorbije eeuw door het gevreesde drugskartel van Pablo Escobar werd geterroriseerd. Maar toch moet worden vastgesteld dat de stad ook nu nog altijd de wereldwijde ranglijst aanvoert, samen met San Salvador in El Salvador en Chihuahua in het noordwesten van Mexico.”

“Medellín is een draaischijf van grensoverschrijdende criminele netwerken”, zegt Pedro Piedrahita Bustamante, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Medellín. “Wapens en mensen die bereid zijn om daarvan gebruik te maken, zijn in Medellín ruim beschikbaar. Dat is de reden waarom, ondanks alle transformaties van de voorbije decennia, de criminaliteit in de stad blijft bloeien.”

Wanneer naar de dertig grootste metropolen van de wereld wordt gekeken, staat Bogotá, de hoofdstad van Colombia, bovenaan de locaties waar de veiligheid het meest wordt bedreigd door criminaliteit, gevolgd door Rio de Janeiro in Brazilië en Mexico City.

Oost-Azië

Steden in Venezuela – dat wordt geteisterd door wijdverbreide misdaad en politieke instabiliteit – staan ​​eveneens hoog gerangschikt. De onderzoekers verwijzen daarbij naar onder meer Barquisimeto, Caracas, Maracaibo, Maracay en Valencia.

Eveneens hoog op de lijst staat Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, die al jaren in bendegeweld verwikkeld is. De situatie in het Caraïbische land is vorig jaar verder verslechterd, toen president Jovenel Moïse in zijn huis werd vermoord in nog steeds duistere omstandigheden, waardoor een machtsvacuüm ontstond dat het geweld nog steeds in stand houdt.

In de studie wordt er nog op gewezen dat het voorbije jaar de onveiligheid in verschillende steden in Europa en Noord-Amerika aanzienlijk is toegenomen, waarbij diverse knelpunten de onrust onder de bevolking hebben aangewakkerd. Tevens wordt voorspeld dat dit probleem de volgende twaalf maand in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dreigt op te lopen. 

Anderzijds moet Oost-Azië volgens Verisk Maplecroft als de veiligste regio van de wereld worden bestempeld. De top tien met de meest veiligste locaties op de wereld wordt aangevoerd door de Japanse Hamamatsu, Sendai en Hiroshima. Ook Taiwan en Vietnam halen op het gebied van veiligheid opmerkelijk hoge scores.

(kg)

Meer
Lees meer...