Crisis te veel voor de PS: cdH blaast ‘gedegouteerd’ de Brusselse en Waalse regering op

Crisis te veel voor de PS: cdH blaast ‘gedegouteerd’ de Brusselse en Waalse regering op

Benoît Lutgen, de voorzitter van het cdH, neemt een enorme gok. Hij blaast de Waalse en Brusselse regering op, om zichzelf en zijn partij zoveel mogelijk afstand te laten nemen van de PS, die midden in een zoveelste politiek schandaal zit. De Franstalige politiek staat op z’n kop.

Benoît Lutgen zet de PS buitenspel. Of althans, hij doet een eerste zet om dat te proberen. Want hij zet de coalities die hij samen met PS-voorzitter Elio Di Rupo had gebouwd op de helling en wil een nieuwe regering in Brussel en Wallonië.

Hij wil niet langer samenwerken met de PS en biedt de MR op die manier toegang tot de Brusselse en Waalse regering. Want hij wil samen met de Franstalige liberalen en Ecolo een coalitie bouwen, eventueel nog aangevuld met Défi in Brussel.

Dat is niets minder dan een politieke revolutie in Franstalig België, waar de PS al eeuwig en drie dagen aan de macht is.

Maar het cdH kon naar eigen zeggen niet anders, omdat de crisis maar verder bleef uitbreiden in Brussel, en de PS de zaak niet onder controle kreeg.

En omdat het cdH zowel in Brussel als in Wallonië de partner was om coalities te maken, leek het steeds nadrukkelijker alsof Lutgen en co de wantoestanden mee goedkeurden.

Nu zijn er duidelijk gesprekken geweest om de socialisten helemaal te lozen. Want Lutgen riep op om een nieuwe coalitie te maken “sans les socialistes”.

“Een onmiddelijke breuk”

Lutgen was keihard voor z’n voormalige coalitiepartner. “De politiek moet dienen en niet zichzelf bedienen”, haalde hij uit naar de socialisten. “Een breuk met het verleden is nodig, en die moet onmiddelijk ingaan. Elk schandaal hindert nu het functioneren van de regeringen.”

Tegelijk suste hij nog even de PS: “Het zou te makkelijk zijn om te verklaren dat de PS het monopolie heeft op schandalen. Verschillende van haar leden zijn woest over wat er gebeurd is. Maar de sommigen zijn echt te ver gegaan. Het ging over niets anders dan persoonlijk gewin. Ik ben persoonlijk echt gedegouteerd”.

Gesponsorde artikelen