Left Right
scrollTop top

Crombez (sp.a) zelf zwaar in de problemen over vervalste mails die Vandeput (N-VA) moesten doen vallen


Crombez (sp.a) zelf zwaar in de problemen over vervalste mails die Vandeput (N-VA) moesten doen vallen

Het dossier van de vervanging van de F-16’s komt als een boomerang terug naar sp.a-voorzitter John Crombez. Die gebruikte twee anonieme mails, om het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) te eisen. Maar die mails zijn meer dan waarschijnlijk vervalst, Crombez heeft zich laten misleiden. Nu staat de geloofwaardigheid van de sp.a-voorzitter zelf op het spel. 

Twee e-mails brengen John Crombez in de miserie. De sp.a-voorzitter kreeg ze anoniem bezorgd, afgedrukt en in een bruine enveloppe gestoken. De naam van de afzender was doorstreept. Niet simpel te traceren dus, of te verifiëren of de inhoud klopte.

Maar de mails waren wél het sluitstuk in een campagne die Crombez en zijn sp.a al weken voeren tegen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Alles draait rond de opvolging van de jachtbommenwerpers. De sp.a gelooft dat Vandeput en de legertop zonder verpinken hebben gekozen voor de F-35 van Lockheed Martin, en daarbij doelbewust negeren dat de huidige F-16 makkelijk nog wat langer kunnen blijven vliegen. “Het miljarendossier wordt gemanipuleerd”, zo is de basisstelling van onder meer defensiespecialist Dirk Van der Maelen van sp.a.

Maar het was de voorzitter, John Crombez zelf, die het dossier vorige week helemaal naar zich trok. Want hij zag in de twee nieuwe mails het sluitstuk, het bewijs, een zogenaamde ‘smoking gun’ dat Vandeput wel degelijk het parlement had voorgelogen in het dossier. Want de mails bewezen volgens Crombez dat Vandeput wel degelijk wist dat Lockheed Martin, ook de producent van de F-16’s, de verlenging van het in de lucht houden van die toestellen had onderzocht.

Crombez moet vandaag z’n wonden likken, en op z’n eigen partijbureau tekst en uitleg gaan geven. Want de twee bewuste mails, waarmee hij woensdag nog zwaaide om het ontslag van Vandeput te eisen bij een motie van wantrouwen, zijn meer dan waarschijnlijk gewoon vervalst. Dat is net wat minister Vandeput vorige week ook beweerde bij hoog en laag.

epa

Crombez is in de val gelopen

De mails staan bol van fouten: de afkortingen van de militaire rangen kloppen niet, de terminologie is vreemd (het leger gebruikt niet ‘confidentieel’ maar ‘confidential’ bijvoorbeeld) en de naam van een officier is gewoon verkeerd gespeld. Maar er is meer: Hendrik Vuye, collega uit de oppositie van de tweemansfractie Vuye & Wouters, heeft de mails ook gekregen. Plus: de bevestiging van een bron uit het leger dat ze vervalst zijn. Crombez is er dus ingeluisd, en heeft te onbesuisd de mails gebruikt in z’n strijd tegen Vandeput.

Nu moet Crombez zwaar door het stof: “Ik ben niet zeker dat ze authentiek zijn. Als ik zie wat er allemaal gebeurt, had ik die mails beter niet gebruikt”, zo zegt hij in De Standaard. Over de reeks fouten in de mails, die toch al sterk erop wezen dat er een amateur aan het werk was, zegt hij: “Ik ben geen militair, dus zulke dingen weet ik niet, hé.”

Crombez moet nu de moeilijkste verdediging ooit voeren. Want hij blijft erbij: Vandeput wist dat de F-16’s langer konden blijven vliegen, maar negeerde vervolgens. Hij kan moeilijk anders, z’n geloofwaardigheid zou helemaal weg zijn als hij terug krabbelt. Maar z’n reputatie loopt zware schade op. Het dossier van de F-16’s was perfect om de centrumrechtse regering pijn te doen: wél geld voor gevechtsvliegtuigen, niet voor de sociale zekerheid, was een sublieme slogan voor de socialisten. Al sinds januari voerde de sp.a de forcing rond het thema, met John Crombez als spelverdeler, maar ook als spits.

Dat z’n smoking gun nu zo zwaar onderuit gehaald wordt, is een nachtmerrie voor Crombez. Want plots heeft niet langer Vandeput, maar de sp.a-voorzitter een gigantisch probleem. Ontslag omwille van deze blunder zit er niet in, maar ging Crombez in z’n gretigheid om te willen scoren over de schreef? En bezorgde hij zo z’n partij onnodig veel schade? Die vragen moet de sp.a nu intern beantwoorden. Crombez heeft z’n verdediging al klaar: “Men zal alles doen om onze geloofwaardigheid aan te tasten, maar ik zet geen stap terug. De democratie staat hier op het spel.”

vtm

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.634.463
 • Aantal
  doden
  1.136.425
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588