Cruciale besprekingen over belastingen: CD&V trekt met fanfare op kop het bos in

Cruciale besprekingen over belastingen: CD&V trekt met fanfare op kop het bos in

De federale onderhandelaars mogen zich schrap zetten, want de landing komt in zicht. Alleen, het wordt nog een bumpy road. Want met de begroting moeten heel stevige knopen doorgehakt. Over extra belastingen onder meer. De vermogenswinstbelasting van CD&V ligt wel heel nadrukkelijk op tafel, wat de oefening niet meteen makkelijker maakt.

Dat laatste keer dat CD&V écht iets wilde, en dat ook heel luid en duidelijk aankondigde, werd Marianne Thyssen (CD&V) en niet Didier Reynders (MR) de nieuwe Europese commissaris voor België. De onderhandelaars mogen zich dus best aan iets verwachten in de discussie over de begroting de komende dagen.

De grote lijnen zijn ondertussen bekend: er moet gigantisch bespaard worden, voor zo’n 17 miljard. En de huidige economische cijfers zijn niet goed. Dus kan je maar beter het begrotingsevenwicht niet te snel willen bereiken, eerder in 2017 of zelfs 2018. Want tegelijk willen alle partijen een stevige lastenverlaging voor bedrijven. En liefst ook nog een korting in de personenbelasting.

Tot zo ver het embryo van eensgezindheid onder de Zweedse partners. Waarover dan grote discussie is: de extra inkomsten. CD&V zet heel duidelijk in op de zogenaamde tax shift: een verschuiving van taksen op inkomsten uit werk naar een taks op inkomsten uit vermogen. Dat is niet de enige extra inkomstenpost voor CD&V. De shift moet ook gerealiseerd worden met een eventuele BTW-stijging (consumptie meer belasten) of stijging van de accijnzen (diesel o.a.) om het milieu meer te sparen. Die laatste twee maatregelen lijken bespreekbaar voor de anderen (ook N-VA had ideeën in die richting in haar V-plan), die vermogenwinstbelasting veel minder.

Hoog spel van CD&V

Met die zet spelen de christendemocraten hoog spel. Niet alleen stond het niet in hun partijprogramma (expliciet wél in het verlanglijstje van de vakbonden en het ACW), maar ze maakten de afgelopen weken ook  via gerichte lekken in de pers duidelijk dat ze dit punt willen scoren. Koen Geens, de ontslagnemende minister van Financiën en steeds meer de behoeder van de ACW-belangen binnen de onderhandelingen, sprak het zelf on the record uit op de radio.  

“De beste manier om een voorstel dood te maken, is het luidop in de pers te gaan verkondigen”, stelt een andere onderhandelaar. Want ondertussen kreeg De Tijd details van de CD&V-plannen in handen. En die zijn goed om de gemiddelde Vlaamse ondernemer, zeker van KMO’s of familiezaken, het schuim op de lippen te doen krijgen. Want al wie z’n bedrijf verkoopt en ‘een aanmerkelijk belang’ heeft in dat bedrijf (het is nog discussie of het vanaf 5 of 10 procent zou zijn) zal daarop belast worden. 

Zeker voor familiebedrijven kan dit bijzonder pijn gaan doen. Want dan moet jij bij overdracht van aandelen naar een jonge generatie een serieuze som ophoesten. Echt grote vermogens zullen uiteraard de dans ontspringen, die werken met constructies die ontsnappen aan deze regeling. Anderzijds, in buurlanden Nederland en Frankrijk bestaat de regeling wel al. 

Jonas Roosens/ID

Gaat de N-VA nu al Unizo en Voka teleur stellen?

De vermogenswinstbelasting belooft zo een heet dossier te worden. CD&V trekt met de fanfare op kop het bos in: iedereen weet open en bloot wat hun standpunt is. Daartegenover staan N-VA en Open Vld. In de regering Di Rupo kregen de liberalen het heel zwaar te verduren van hun traditionele achterban, de middenstand, toen die regering een taks invoerde bij het liquideren van een vennootschap. Die zogenaamde “liquidatiebonus”, het appeltje voor de dorst van veel kleinere ondernemers, kreeg plots 25 procent belasting te slikken. Onder meer Unizo reageerde woest toen.

De N-VA stelde zich de afgelopen jaren op als de kampioen van de Vlaamse ondernemers. In Voka- en Unizo-kringen wordt massaal gekeken naar Bart De Wever en co, met hoge verwachtingen. Het is dan ook zeer moeilijk aan te nemen dat zowel Open Vld als N-VA in een regering stappen die dit soort maatregelen doorvoert. 

Contact tussen Crevits en Vande Lanotte, weken geleden al

De opbouw is op zich niet onlogisch: het geeft aan dat de landing in zicht is. En de wil om een regering te vormen met deze vier partijen is en blijft groot. Vorige week nog was de zenuwachtigheid in de Wetstraat meer achter de schermen voelbaar, toen het verhaal de ronde deed dat CD&V in alle stilte met de sp.a was gaan praten. Het spook van een tripartite dook plots op. Maar CD&V ontkent dat in alle talen en doet het af als pure nonsens. “Het klopt dat er, weken geleden al, een contact geweest is tussen Hilde Crevits (CD&V) en Johan Vande Lanotte (sp.a). Maar dat ging over het dossier van de West-Vlaamse havens, dus verder moet daar echt niets achter gezocht worden. Wij zitten heel stevig op koers met deze federale partners”, zo weet een hoge bron binnen CD&V.

De discussie gaat nog een week tot tien dagen aanspelen. En ook het premierschap moet natuurlijk uitgeklaard. CD&V blijft aandringen dat er duidelijkheid komt over wie de Zestien krijgt, al was het maar omdat de onderhandelingen een duidelijke leider behoeven in deze eindfase. Helemaal ongelijk hebben ze niet, een bumpy landing inzetten, dat doe je best met een piloot in de cockpit. 

Gesponsorde artikelen