“Cruciale fase” in begrotingsbespreking aangebroken: vannacht tot de finish?

“Cruciale fase” in begrotingsbespreking aangebroken: vannacht tot de finish?

Het ziet er naar uit dat de gesprekken van de federale regering komende uren in een beslissende fase zitten. Want hoewel het vanmiddag nog een paar graden onder nul was qua sfeer, bracht de regeringstop wel heel de namiddag en avond samen door. Gaan ze nu tot op de finish? 

Vanmiddag was de sfeer nog behoorlijk onderkoeld: Open Vld kon het maar matig appreciëren dat er plots gespin was opdoken over een “De Croo-taks” op kapitaal. “Te gek voor woorden”, zo was bij de Vlaamse liberalen te horen. Want het was net vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) die zich al dagenlang verzette tegen een te uitgebreide tax op effectenrekeningen.

Maar premier Charles Michel (MR) slaagde in wat hij al dagen doet: de boel bijeen houden. En vooral zorgen dat er niemand van tafel loopt en niet meer terugkomt. Een beetje lachend werd de afgelopen dagen gespeculeerd over het moment waarop CD&V-vicepremier Kris Peeters zou vertrekken, maar op geen enkel ogenblik kwam het tot zo’n ultieme confrontatie. Integendeel, want nu zitten de onderhandelingen volgens betrokkenen “in een cruciale fase”.

Kost de hervorming van de vennootschapsbelasting nu geld of niet?

De afgelopen dagen werden een pak sociaal-economische dossier besproken. Want naast de begroting wil de premier uitpakken met een pak stimuli om meer jobs te creëren en de economie verder aan te zwengelen, als zijn ploeg straks de begroting aankondigt. Hoewel er hier en daar nog een paar knelpunten zaten, raakten de meeste discussiepunten daarover toch al uitgeklaard.

Over de hervorming van de vennootschapsbelasting zijn de partijen het eigenlijk eens. Enkel nog de vraag of die hervorming nu budgetneutraal is of niet, leidde nog tot frictie. Want op zich was het voorstel van N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt dat wel, maar de premier voegde aan het pakket nog wat voorstellen van CD&V toe. Zo vond Peeters het niet meer dan fair dat ook eenmanszaken een korting zouden krijgen. Maar die worden belast in de personenbelasting, dus daar zou dan ook een reductie van de tarieven komen. En dat is niet budgetneutraal, maar kost een stevige duit.

“Wel bijzonder cynisch dat CD&V nu plots claimt dat de hervorming van de vennootschapsbelasting niet budgetneutraal is, terwijl het nota bene hun voorstellen zijn die maken dat het nu plots geld kost”, zo was in de wandelgangen te horen.

De fetish van deze onderhandelingen

Ondertussen is de nieuwe taks op de effectenrekeningen een beetje de fetish van deze onderhandelingen geworden. Vooral de vrijstelling op die taks is inzet van de discussie. Want de taks is enkel voor “de rijken”. Maar vanaf wanneer is dat dan, 200.000 euro zo oorspronkelijk voorgesteld, of eerder 500.000 euro of 1 miljoen euro, zoals Open Vld bepleitte? “Niemand zit op nieuwe belastingen te wachten, maar de rekening moet wel kloppen”, zo was in kringen rond de premier te horen.

Maar naast die fetish moet ook de begroting nog coherent zijn. Ook daar was er toch de eerder klassieke tegenstelling van de rechtse regeringspartners die zoveel mogelijk hervormingen en besparingen willen en de meer linkse partners, die kijken naar extra taksen. “Het geld moet wel ergens van komen. We moeten structurele maatregelen nemen, zodat we aan Europa kunnen zeggen dat de begroting op koers blijft.”

Vannacht komt dat allemaal op tafel. Het zou best kunnen dat morgenvroeg de premier met een akkoord naar buiten komt. Anders worden het nog lastige dagen.

epa

Gesponsorde artikelen