Cruciale uren voor Michel I: hij krijgt dan toch nog consensus in zijn regering?

Cruciale uren voor Michel I: hij krijgt dan toch nog consensus in zijn regering?

Opnieuw een woelige dag in de Kamer. Het VN-migratiepact verscheurt de regering. Een hele dag lang was het een openlijk conflict tussen enerzijds de N-VA en anderzijds de rest van de regering. Maar premier wist, door heel fijntjes een verklaring af te leggen waarbij hij “consensus zal zoeken” en “de Grondwet te respecteren”, opnieuw weer z’n regering te redden. Vraag is voor hoe lang. 

Premier Charles Michel (MR) blijft het slim spelen. Met een perfecte tussenkomst, die precies gewikt en gewogen was, redt hij voorlopig weer z’n regering.

Hij herhaalt dat hij naar Marrakech gaat om daar het standpunt te verdedigen van het parlement. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat hij van plan is om niet in de functie van eerste minister naar Marokko te trekken. Hij blijft de deur echter openhouden voor samenwerking met N-VA. Michel zal morgen ook in de ministerraad zijn visie blijven verdedigen.

“Een woord is een woord”, zei hij. “En in mijn ogen heeft het woord van België waarde. Onze Belgische grondwet is geen vodje papier. Dat betekent dat ik ervoor ga moeten zorgen, in Marrakech en de dagen na Marrakech, om elke keer mijn overtuiging te verdedigen. Maar tegelijkertijd moet ik zorgen voor een volledig respect van de grondwet.”

“Ik wil duidelijk maken dat het onze verantwoordelijkheid is om niet blind te zijn, om niet doof te zijn. In het dagelijkse leven van 11 miljoen Belgen zijn er belangrijke verwachtingen. En migratie is een belangrijk thema. Daar moeten duidelijke en sterke antwoorden op komen.”

Met deze verklaring van de premier lijkt de kans groot dat Groen en sp.a hun steun voor de resolutie rond het VN-pact zullen intrekken.

Echte deadline 19 december

N-VA wil dat premier Charles Michel (MR) niet in naam van de regering naar Marrakesh trekt. Ze willen dat hij in naam van het parlement gaat. Vraag blijft wat België dan moet doen bij de officiële ondertekening van het VN-verdrag op 19 december in New York. Als Michel toch in naam van de regering gaat, komt het wellicht tot een regeringscrisis. Volgens opiniemakers zal de regering dan zelfs vallen.

N-VA-fractieleider Peter De Roover vroeg in het parlement nogmaals formeel aan Michel wat hij in Marrakesh zal doen: “Zal u maandag, waar u zich ook bevindt, zeggen dat er in deze regering geen eensgezindheid bestaat over het goedkeuren van het migratiepact? En gaat u dus zeggen dat dit land, bij gebrek aan consensus in de regering, het migratiepact niet kan goedkeuren?”

Nota Michel

Sp.a-voorzitter John Crombez is scherp voor Michel omdat er een nota opgedoken is met de opdracht om het migratiepact goed te keuren: “Minister Didier Reynders heeft de beslissing al lang genomen. Het ziet ernaar uit dat de premier het parlement al die dagen heeft voorgelogen. De instructie is gewoon al lang gegeven.”

Het kwam zelfs zo ver dat CD&V-voorzitter Wouter Beke het woord nam. Volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover is het migratiepact nooit op een politiek niveau besproken, maar dat klopt niet volgens Beke. “Op 24 april heeft de staatssecretaris al zijn steun uitgesproken voor het pact hier in het parlement, net als de minister van Buitenlandse Zaken. U kan nu niet zeggen dat het allemaal om te lachen is en zeggen dat er nooit politieke besluitvorming is geweest. Eigenlijk zegt u dat u van mening bent veranderd. Dat kan. Maar zeg dan niet dat het nu pas op een politiek niveau zit. Dat is pertinent onjuist.”

Als een partijvoorzitter van de meerderheid tussenkomt in een debat, dan weet je dat het ernstig is. CD&V-voorzitter Wouter Beke wilde de puntjes op de i zetten. Het blijft wachten tot de premier het woord neemt.

CD&V vol achter de premier: “U bent de eerste minister, u spreekt namens het land”

Regeringspartij CD&V wil premier Charles Michel (MR) een mandaat geven om in naam van de regering naar Marrakesh te gaan: “Maar laat ons duidelijk zijn: een eerste minister heeft geen vijf hoedanigheden. U bent de eerste minister van ons land en in die hoedanigheid geven wij u het mandaat om naar Marrakesh en later naar New York te gaan.”

Dewael spreekt ook nog De Roover aan: “Meneer De Roover gaat met de regelmaat van weerman Frank Deboosere naar de radio, namelijk elke dag. En net zoals de weerman verandert hij elke dag van mening.”

“Een minister zwijgt of neemt ontslag!”

Ook Open Vld maakt nog eens duidelijk dat ze Michel in naam van de regering naar Marrakesh willen sturen. “Wie later op zo’n beslissing wil terugkomen (N-VA volgens hem, red.) of zijn kar keert, moet zelf conclusies trekken”, zegt Patrick Dewael. “Ofwel legt men zich neer ofwel verlaat men de regering. Een minister zwijgt of neemt ontslag.”

Gesponsorde artikelen