Droom van cryptoschip voor ondernemers spat uiteen

De MS Satoshi moest een drijvende haven voor crypto- en blockchainondernemers worden. Maar de verzekeringsbedrijven konden echter niet overtuigd worden door de cryptodroom. Het schip werd enkele weken geleden verkocht voor onderdelen.

Bitcoin kan misschien naar ongekende hoogtes vliegen, maar zal voorlopig nog niet kunnen drijven. In november wou bitcoinhandelaar Chad Elwartowski met organisatie Ocean Builders het verlaten cruiseschip Pacific Dawn (later herdoopt naar de MS Satoshi) ombouwen tot een wereldwijd centrum voor ‘digital nomads’, crypto-investeerders, onderzoekers en ondernemers.

De groep moest de strijd tegen verzekeringsbedrijven echter opgeven. Die wilden hun geld in meer gangbare vormen ontvangen. Het schip is nu op weg naar India om ontmanteld te worden voor haar onderdelen.

Woonsten op zee bouwen

Ocean Builders pleit voor het inzetten van de gigantische ongebruikte wateroppervlakten op aarde voor bewoning. Ongeveer driekwart van de oppervlakte van onze blauwe planeet bestaat inderdaad uit water en is grotendeels onbewoond.

De groep kocht vorig jaar het schip van 245 meter aan en zou kajuiten op de schuit verhuren aan enthousiastelingen van crypto en blockchain, om zo een internationaal (en mobiel) centrum van technologie te creëren. Het schip kon door de zeebewoners spotgoedkoop op de kop getikt worden door de coronapandemie. Cruiseschepen liggen namelijk al bijna een jaar lang gedokt. Dat zorgde voor enorme verliezen bij de cruiseliners.

‘Archaïsche structuren’

Het plan viel echter aan het einde van vorig jaar in duigen. De kopers moesten namelijk voldoen aan het maritieme recht, wat verplichte verzekeringen en andere kosten inhield. Deze kosten konden niet gedragen worden door cryptogeld.

‘Helaas kunnen we dankzij de archaïsche structuren van de grote verzekeringsbedrijven ons innovatieve idee niet laten uitkomen’, besloot Grant Romundt, de CEO van Ocean Builders in een mail naar zijn investeerders. Hoewel de investeerders in theorie met bitcoin eigenlijk steenrijk zijn, kunnen ze nog altijd niet alles kopen wat ze begeren.

Lees ook:

Meer
Lees meer...