Cryptocurrencies niet slecht voor financiële markten: zélfs het IMF ziet er voordelen aan

Cryptocurrencies niet slecht voor financiële markten: zélfs het IMF ziet er voordelen aan

Zijn cryptomunten de volgende financiële revolutie? Christine Lagarde, voorzitster van het IMF, is alvast niet bang voor de intrede van cryptocurrency. Integendeel, volgens Lagarde zijn er ook veel voordelen aan het systeem verbonden, maar moet er wel meer controle komen. Ook een cryptomunt die uitgegeven wordt door de nationale banken, sluit ze niet uit. 

Bitcoin, Ethereum of zelfs groestIcoin, zijn ze echt in staat om de financiële wereld helemaal op z’n kop te zetten? Volgens Christine Lagarde, voorzitster van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is dat helemaal niet het geval. Cryptocurrency is volgens haar geen bedreiging voor de huidige munten en er zijn volgens de voorzitster zelfs voordelen te vinden aan munten als bitcoin, weet Business Insider.

Gegevens veilig én efficiënt doorgeven

Hét grote voordeel is natuurlijk dat er geen grenzen zijn aan cryptomunten: het is dus razend efficiënt en in een steeds snellere wereld, kan dat alleen maar handig zijn. De technologie achter cryptocurrency zou er ook voor moeten zorgen dat we ook andere vertrouwelijke gegevens op een veilige manier op te slaan en doorsturen.

Dat gegevensgebruik zou van pas kunnen komen in wat Lagarde ‘opkomende economieën’ noemt: in veel derdewereldlanden zal je bijvoorbeeld nooit een vaste telefoonlijn vinden, maar springen lokale ondernemers meteen naar 3G. Volgens Lagarde kan de technologie ook meehelpen met het vaststellen en garanderen van eigendomsrechten, wat regelmatig voor problemen zorgt, en investeringen riskanter maakt.

Cryptomunten bij de centrale bank?

Tegelijk maakt Lagarde ook wat kanttekeningen bij de bitcoins van deze wereld: ze zegt er meteen bij dat de vele honderden cryptomunten niet allemaal zullen overleven. Een groot probleem is dat niet: cryptomunten worden privé uitgegeven en de banden met de reguliere markt zijn nog beperkt. Maar net dat privékarakter van de munten, baart Lagarde wel zorgen.

Dat probleem wil Lagarde vooral oplossen door, onder andere, te onderzoeken of een cryptomunt uitgegeven door de centrale banken, soelaas kan bieden. Die oplossing wordt binnenkort ook nader bekeken in een rapport, of zo’n munt er komt is dus helemaal nog niet duidelijk. Wél stelt Lagarde dat zo’n munt enkel kan bij nauwe internationale samenwerking: “aangezien de munt over de landsgrenzen heengaat, is dat essentieel.”


Gesponsorde artikelen