D-Day: op 10 oktober test Noord-Korea een langeafstandsraket die de Amerikaanse Westkust raakt

D-Day: op 10 oktober test Noord-Korea een langeafstandsraket die de Amerikaanse Westkust raakt

Noord-Korea zet zich klaar om een nieuw soort lange-afstandsraket te testen. Deze raket zou in staat moeten zijn om de westkust van de Verenigde Staten te bereiken. Dat is toch wat het Russische persagentschap Ria Novosti zegt, nadat één van de Russsische afgevaardigden uit Noord-Korea terugkeerde.

“Ze zijn zich aan het voorbereiden om nieuwe testen te doen met een langeafstandsraket. Een aantal wiskundige formules zouden, volgens hen, bewijzen dat het projectiel de westkust van de Verenigde Staten kan bereiken”, zegt de Russische parlementair Anton Morozov aan het Russische nieuwsagentschap Ria Novosti. Hij komt net terug van een reis naar Pyongyang met twee andere parlementariërs die van twee tot zes oktober doorging. En wat zij begrepen hebben is dat die test voor binnenkort gepland staat.

10 oktober?

Volgens een Amerikaanse functionaris, die verder anoniem wou blijven, zijn er indicaties dat Noord-Korea z’n test zeer binnenkort wil gaan uitvoeren. Hij heeft het zelfs over één specifieke datum: 10 oktober. Waarom die datum? Da’s de verjaardag van de Koreaanse Arbeiderspartij die momenteel aan de macht is in Pyongyang. Daarbovenop is het op negen oktober ook nog eens Columbus Day in de Verenigde Staten.

Het Russische agentschap bevestigt daarmee de analyse van een researcher bij de CIA die op een persconverentie in Washington deze week verklaarde dat de Noord-Koreaanse overheid wellicht actie zal ondernemen op tien oktober. Hij kon toen niet precies formuleren om wat voor actie het juist zou gaan, maar de verklaringen van Morozov geven verheldering.

Van zijn kant liet de Amerikaanse president Donald Trump, tijdens een fotosessie met de grootste Amerikaanse militaire leiders van de VS weten dat Amerika momenteel in “de stilte voor de storm” zit. Toen journalisten verder vragen stelde, wilde Trump verder geen commentaar geven.

iStock

Gesponsorde artikelen