Daar drinken we eentje op: Belgisch bier is binnenkort officieel deel van onze cultuur

Daar drinken we eentje op: Belgisch bier is binnenkort officieel deel van onze cultuur

’t Zal niet veel helpen tegen de clichés die de ronde doen over Belgen, maar toch wil België proberen om onze lokale bieren te laten inschrijven als immaterieel cultureel erfgoed bij Unesco. En er is eigenlijk een vrij grote kans dat dat lukt.

Wat is dé factor die het carnaval in Aalst en Binche en onze restaurantcultuur verbindt? Een goed biertje natuurlijk, en net zoals die carnavalsfestijnen zou die laatste wel eens terecht kunnen komen op de Unescolijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Als je ziet dat ook de Franse restaurants op die lijst staan, dan maken we best nog wat kans om die inschrijving te behalen.

1.500 bieren

België heeft sowieso al de aanvraag gedaan. Die moet nu bestudeerd worden door een comité dat zich bezighoudt met dat culturele erfgoed. Dat comité kom samen in Addis Abeba, van 28 november tot 2 december dit jaar. En het ziet er momenteel goed uit.

Als we aanvaardt worden, dan wil dat zeggen dat onze argumenten die commissie hebben overtuigd. Volgens nieuwsagentschap AFP zijn “het brouwproces en het proeven deel van het patrimonium in verschillende gemeenschappen.” Daarbij worden er “1.500 soorten bier gebrouwd in België, waaronder de befaamde trappisten.” Yup, wij verstaan bier.

Schol!

Opgelet: Unesco Werelderfgoed ziet er nog wel een stukje anders uit dan cultureel erfgoed. Die eerste lijst is een opsomming van gebouwen, de tweede “gaat niet op zoek naar het mooiste of meest spectaculaire gebouw, maar bevindt zich overal, is onderdeel van de identiteit van de gemeenschap in kwestie”, zegt Tim Curtis van Unesco aan AFP.

Op die lijst staan dus, bijvoorbeeld, orale tradities, sociale praktijken of feesten en evenementen. Zoals Aalst Carnaval dus. En daartussen zit ook nog de Belgische biercultuur. Cliché, ja. Maar daar drinken we nu toch enen op hé?

Gesponsorde artikelen