Left Right
scrollTop top

Daar is de volgende fuck-up: Grieken vertelden Belgen al in januari 2015 van gevonden plannen Zaventem bij hoofdverdachte


Daar is de volgende fuck-up: Grieken vertelden Belgen al in januari 2015 van gevonden plannen Zaventem bij hoofdverdachte

De Grieken brachten in januari 2015 hun Belgische collega’s al op de hoogte van het feit dat er verschillende plannen en schetsen van de luchthaven van Zaventem werden gevonden in de flat in Athene van Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs.

In een flat in Athene waar in januari 2015 de terrorist Abdelhamid Abaaoud woonde, werden op computers en een USB-stick schetsen en een plattegrond van de luchthaven Zaventem gevonden, meldt de Griekse website Skai.gr op basis van bronnen bij de politie.

Abaaoud geldt als een van de belangrijkste figuren achter de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs. Hij werd vijf dagen later bij een politieactie in Saint-Denis gedood. Hij wordt onder meer door Salah Abdeslam aangewezen als het vermeende brein achter die aanslagen en ook de man die – tot hij in Parijs omkwam – de Belgische cel aanstuurde die eerder deze week de aanslagen in Brussel pleegde.

“Samenwerking met Belgen problematisch”

De Belgische onderzoekers wisten dus al lang dat de terreurorganisatie rond Abaaoud waar ook Abdeslam deel van uit maakte en waar de broers El Bakraoui aan gelinkt werden, plannen van de luchthaven van Zaventem hebben bestudeerd.

Vanuit zijn schuilplaats in Athene zou Abaaoud via een mobiele telefoon hebben gecommuniceerd met een terreurcel in Verviers die in januari 2015 werd opgerold.

Dat er misschien in januari 2015 nog geen link werd gelegd, is vergeefbaar. Maar, dat er blijkbaar met die informatie niks is gedaan na de aanslagen in Parijs (of dat er bij niemand een belletje ging rinkelen)?

Volgens Skai verliep de uitwisseling van informatie tussen de Griekse en Belgische autoriteiten “problematisch”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…