Daar is extreemrechts weer in Oostenrijk en straks komen ze waarschijnlijk ook aan de macht

Daar is extreemrechts weer in Oostenrijk en straks komen ze waarschijnlijk ook aan de macht

Op 15 oktober trekken Oostenrijkers naar de stembussen om een nieuw parlement te kiezen. Het lijkt erop dat de extreemrechtse partij FPÖ veel kans heeft op macht omdat de huidige coalitiepartners niet meer samen willen regeren. Het ziet ernaar uit dat we het cordon sanitair in Oostenrijk vaarwel kunnen wuiven. 

Oostenrijk wordt al sinds 2007 bestuurd door een coalitie van de socialistische Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) en het conservatieve Österreichische Volkspartei (ÖVP). Zowel Christian Kern, bondskanselier van Oostenrijk (SPÖ), als Sebastian Kurz, partijleider van ÖVP, willen de coalitie niet meer voortzetten. Hierdoor is de kans groot dat de extreemrechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) aan de macht komt.

Sinds 2005 is Heinz-Christian Strache de nieuwe FPÖ-leider. Hij overtuigde kiezers dat zijn Vrijheidspartij geen partij van racisten en extremisten is. De partij wordt alsmaar populairder in het land. Norbert Hofer, politicus voor de FPÖ, stelde zich kandidaat voor de Oostenrijkse presidentsverkiezingen in 2016. Hij won de eerste ronde en verloor maar nipt in het tweede. Als Kurz niet zo populair was, dan zou de Vrijheidspartij aanstaande zondag waarschijnlijk met een grote overwinning zegevieren. Maar Kurz maakte zichzelf en zijn partij op korte tijd zo populair dat zijn Volkspartij op de eerste plaats stond in de peilingen.

Samenwerken

Op vlak van migratie en strijd tegen de ‘politieke islam‘ hebben Kurz en Strache eenzelfde mening. Ze willen beide een strikte begroting en de vennootschapsbelasting afschaffen. Doordat Strache ‘voor Europa‘ is, ruimt hij het grootste struikelblok voor een coalitie uit de weg.

Het cordon sanitair geldt nog steeds in Oostenrijk. Maar er wordt blijkbaar minder streng gekeken naar de partijprincipes. In 2015 kwam wel heel wat commentaar toen SPÖ een coalitie vormde met FPÖ in het deelstaatbestuur van Burgenland. Of de Vrijheidspartij nu aan de macht komt, wordt afwachten tot zondag.

Gesponsorde artikelen