Daar zijn de muggen weer: dubstep van Skrillex beschermt je tegen beten

Daar zijn de muggen weer: dubstep van Skrillex beschermt je tegen beten

De lente is in het land en dat betekent dat ook die vervelende muggen uit hun winterslaap ontwaken. Maar niet getreurd: wetenschappers hebben nu hét tegengif gevonden om met die bloedzuigers af te rekenen: dubstep (bij voorkeur die van de Amerikaanse artiest Skrillex).

De dagen worden langer en de temperaturen warmer. Ja hoor, we kunnen binnenkort weer fijn barbecueën, maar ook die dekselse muggen komen er weer aan. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft nu een uiterst doeltreffend middeltje gevonden tegen dat ongedierte: elektronische dansmuziek, bij voorkeur dubstep, en bij voorkeur die van de Amerikaanse producer Skrillex.

(Alcoholexperiment op apen: drinken als jonge volwassene zorgt voor tragere hersengroei.)

Vrouwelijke muggen meest getroffen

De onderzoekers stelden gelekoortsmuggen bloot aan elektronische dansmuziek om na te gaan of dat afstotend op de beestjes zou werken. Ze kozen voor het nummer Scary Monsters And Nice Sprites van Skrillex zijn gelijknamige plaat die bekroond werd met een Grammy Award. Het nummer werd gekozen omdat het zowel over heel hoge als heel lage frequenties beschikt.

Het resultaat was verbluffend: vrouwelijke, volwassen muggen waren het meest getroffen door de track waardoor ze mensen later en minder vaak aanvielen dan in een dubstep-vrije situatie. “Ze zogen minder bloed op wanneer de muziek speelde”, leggen de wetenschappers uit.

(Alcoholverslaving bestrijden we binnenkort in een vingerknip met lasers.)

Onvindbaar voor muggen

Dit lijkt misschien allemaal heel raar, maar het zoemende geluid waarmee muggen je ’s nachts wakker houden, is eigenlijk een soort paringszang. Vrouwtjes houden een frequentie aan van 400 hertz terwijl dat bij mannetjes 600 hertz is.

“Bij insecten lokken vibraties van lage frequenties seksuele interactie uit”, leggen de wetenschappers uit in een internationaal wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Tropica. “Lawaai verstoort daarentegen de communicatie tussen insecten van dezelfde soort en de signalen die ze opvangen van mogelijke gastheren (mensen, red.).” Met andere woorden: de muggen vinden je niet meer.

(Dit is wat er met je hersenen gebeurt als je hallucineert.)

Minder muggenseks

Geluid is “cruciaal voor de voortplanting, het overleven en het behouden van een aanzienlijke populatie voor heel wat dieren”, lezen we. De muggen hadden ook veel minder seksuele betrekkingen met elkaar wanneer de muziek speelde omdat ze elkaar zoemgeluiden niet konden horen. “De observatie dat muziek een aanval van muggen kan vertragen, bloed zuigen kan verminderen en het paringsproces verstoort, biedt toekomstige mogelijkheden voor muzikale, beschermende en controlerende maatregelen tegen ziektes, veroorzaakt door muggen”, besluiten de wetenschappers.

De volgende keer dat je gaat kamperen, kan je dus maar beter een boomblaster met dikke beats meepakken.

(Blunder voor NASA: eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling gaat niet door omdat de pakken te groot zijn.)

Dit zijn de 45 beste albums van 2018.

Gesponsorde artikelen