Daarom bijten muggen jou vaker (en je kunt er soms iets tegen doen)

Wanneer je midden in de nacht het irritante gezoem van een mug naast je oor hoort, weet je dat je het zitten hebt. De volgende ochtend ga je er een paar muggenbeten bij hebben. Maar toch zijn er mensen die amper gebeten worden. Waarom bijten muggen jou altijd meer dan iemand anders? Daar zijn een paar verklaringen voor. Business Insider lijstte ze op, en het goede nieuws is dat je er soms iets kan tegen doen.

1. Sporten en zweten

Het klinkt misschien als een excuus om niet meer te sporten, maar toch is het zo dat je meer muggen lokt als je jezelf in het zweet hebt gewerkt. Tijdens het trainen ga je immers meer melkzuur produceren, en daar zijn muggen dol op. Ga je sporten, zorg dan dat je je huid nadien goed met zeep wast zodat er geen sporen achterblijven. Laat nadien ook voldoende drogen.

2. Veel bier drinken

Ook wie minder sport en ’s avonds graag van een pintje geniet moet opletten. Volgens een kleinere studie zou bier drinken je aantrekkelijker maken voor muggen. Opgelet dus, of je zit de dag nadien met een kater én een hoop jeukende muggenbeten.

3. Bloedtype O

Hier kan je uiteraard niets aan veranderen. Wie bloedgroep O heeft, en in België is dat net niet de helft van de bevolking, heeft een extra reden waarom muggen verlekkerd zijn op dat bloed. Omgekeerd zou bloedgroep A dan weer minder populair zijn bij de kieskeurige muggen.

Istock

4. Aantrekkelijke stoffen

Nog iets waar je weinig aan kunt doen: sommige lichamen stoten meer stoffen uit die muggen aantrekken, terwijl anderen net meer stoffen lossen die muggen op afstand houden.

5. Je ademhaling

Een andere studie zou aangetoond hebben dat je muggen kunt aantrekken door je ademhaling. Het gaat dan om mensen die meer CO2 uitademen dan anderen. De grootste kanshebbers zijn grote of zwaardere mensen, en ook zwangere vrouwen.

6. Zwanger zijn

Zwangere vrouwen trekken vermoedelijk ook gewoon meer muggen aan. Studies hebben bewezen dat een zwangere vrouw soms tot twee keer vaker gebeten wordt. In sommige gebieden is dat natuurlijk gevaarlijk, omdat de muggen daar minder onschuldig zijn. Denk maar aan de muggen die malaria of het zikavirus verspreiden.

Getty

7. Of gewoon vrouw zijn

Vrouwen hoeven overigens niet zwanger te zijn om vaker door muggen te worden gebeten. Sommige studies stellen dat vrouwen bij muggen gewoon meer in de smaak vallen dan mannen. Beten zouden bij vrouwen ook vaak groter kunnen zijn, en meer kunnen jeuken.

8. Geurtjes

Niet enkel het feit dat je zweet, maar zeker ook de geur die je zweet verspreidt is belangrijk voor muggen. Vers zweet is nog niet gemengd met de bacteriën die op onze huid leven, en dus zo goed als geurloos. Daar komen muggen minder snel op af. Vandaar dat je de sporen van oud zweet er goed moet afwassen voor je gaat slapen. Als die bacteriën een geurtje verspreiden, zullen muggen dat merken. Maar als je een grote verscheidenheid aan bacteriën op je huid hebt, zou je dan weer minder aantrekkelijk zijn.

9. Genen

Het klinkt wat vreemd, maar het zit misschien gewoon in je bloed. Je genen, je DNA, … dat kunnen redenen zijn waarom je populair bent bij muggen. Aan sommige dingen kan je dus iets doen, maar als je dan nog vaak gebeten wordt, heb je vermoedelijk gewoon brute pech …

Istock

En dan kan je maar één ding meer doen …

OMG Voice

… of probeer toch eens onze tips!

Meer
Lees meer...