Daarom is Ben Weyts (N-VA) tegen verhoging maximumsnelheid naar 130

Daarom is Ben Weyts (N-VA) tegen verhoging maximumsnelheid naar 130

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil praten over een verhogen van de snelheidslimieten op de snelwegen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) moet daar niet van weten en vreest dat er meer verkeersdoden zullen vallen.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil de maximumsnelheid op de snelwegen al langer verhogen naar 130 km/u. Nu is zijn plan concreter geworden. Dat schrijven de Franstalige kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique. Bellot zou namelijk zo’n maatregel laten opnemen in de nieuwe wegcode, die begin 2018 van kracht gaat. Volgens de kranten van Het Mediahuis is het helemaal nog niet zo zeker dat de maatregel erdoor komt. Zo zegt de woordvoerder van Bellot dat er overleg komt met de gewesten.

Weyts vreest voor extra doden

Hoe dan ook krijgen de mobiliteitsministers van de gewesten het laatste woord over een eventuele snelheidsverhoging. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijft bij zijn standpunt. In Vlaanderen komt er geen snelheidsverhoging: “Als we de maximumsnelheid verhogen, dan verhogen we ook de dodentol op de weg. We wéten dat een verhoging naar 130 kilometer per uur zal leiden tot meer verkeersdoden. We hadden al het onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat zwart op wit voorspelt dat tien kilometer per uur sneller rijden jaarlijks 25 extra dodelijke slachtoffers geeft.”

Schrijnende situatie in Nederland

Weyts neemt de situatie in Nederland als voorbeeld. Daar zijn er op wegen, waar je 130 mag, drie keer meer verkeersdoden op één jaar tijd. Heel wat Nederlandse politici en opiniemakers pleiten er nu voor om de maatregel terug te draaien.

“We kampen in Vlaanderen nu al met de schande van 400 verkeersdoden op één jaar tijd”, zegt Weyts nog. “Nog meer doden tellen om een paar minuten tijd te winnen is voor mij onaanvaardbaar. Ik wil de prijs van extra verkeersdoden niet betalen.”

Gesponsorde artikelen