Dader nieuw bloedbad met 26 doden in kerk Texas is ontslagen militair

Dader nieuw bloedbad met 26 doden in kerk Texas is ontslagen militair

De dader van een nieuw bloedbad door een dolle schutter in een Amerikaanse kerk is een 26-jarige ex-militair met een verleden van huiselijk geweld. Daarvoor zat hij in de cel. Toch kon hij vuurwapens kopen en zo nu 26 mensen afknallen.

De schietpartij in Sutherland Springs is de meest dodelijke in de moderne Texaanse geschiedenis. Volgens de Amerikaanse website Mass Shooting Tracker is het de 377ste massaschietpartij in de Verenigde Staten dit jaar. Een massaschietpartij wordt gedefinieerd als een incident waarbij vier of meer mensen worden neergeschoten.

Sutherland Springs ligt ten zuidoosten van San Antonio. Op het moment van de schietpartij was de zondagse kerkdienst bezig. Volgens een medewerker van een tankstation tegenover de kerk was de dienst net begonnen. In Sutherland Springs wonen enkele honderden mensen.

Onder de 26 slachtoffers zijn kinderen, de jongste zijn vijf jaar oud. Ook de 14-jarige dochter van de pastor van de kerk is omgekomen.

Ex-militair met onduidelijk motief

Er zijn zo’n twintig gewonden, sommigen zijn er slecht aan toe. Slachtoffers zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De schutter is de 26-jarige luchtmachtveteraan Devin Kelley, die in 2014 is ontslagen nadat hij zijn vrouw en kind had mishandeld. Daarvoor kreeg hij een celstraf. Zijn motief voor de schietpartij is onduidelijk. De man woonde in een voorstad van San Antonio en lijkt geen contact te hebben gehad met terroristische groeperingen.

She’s a bad bitch

Rechercheurs gaan zijn gangen na, onder meer zijn berichten op social media in de afgelopen dagen. Hij postte deze week een foto van een semiautomatisch geweer op Facebook met de tekst “she’s a bad bitch“.

Het Pentagon heeft bevestigd dat Kelley van 2010 tot 2014 in dienst was. Volgens woordvoerder Ann Stefanek van de luchtmacht werkte hij als logistiek medewerker en werd hij door de krijgsraad veroordeeld wegens mishandeling van zijn echtgenote en kind. Kelley bracht een jaar door in een militaire gevangenis en kreeg oneervol ontslag aangezegd.

Schutter dood in auto gevonden

Ooggetuigen zeggen dat ze meer dan 20 schoten hoorden. De schutter is dood in zijn auto gevonden. Hij vluchtte na zijn daad en er was sprake van een korte achtervolging.

Het is onduidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat een omstander, die eveneens gewapend was, de dader heeft gedood. In zijn wagen lagen verschillende wapens.

Gesponsorde artikelen