Dag 3 van Aalst Carnaval: Wat kunnen we verwachten?

Het is alweer de laatste dag van Aalst Carnaval 2023. De vermoeidheid begint toe te slaan. Maar toch zullen de carnavalisten er nog één keer een lap op geven. Vandaag op de planning? De jaarlijkse Popverbranding en de Voil Jeanettenstoet. Het belooft weer een dag vol feest en amusement te worden. 

Door Milan Van Driessche

Nu de winnaar van de Ajuinworp gekend is en de groepen weten of ze al dan niet een prijs hebben binnengehaald, is het tijd voor dag 3. De Voil Jeanettenstoet vindt deze namiddag plaats. Daarna wordt het einde van Aalst Carnaval gevierd. Dit gebeurt traditioneel met de Popverbranding. Een vooruitblik. 

Voil Jeanettenstoet 

De laatste dag van Aalst Carnaval is zeker niet de minste. Traditioneel is dat de Dag van de Voil Jeanetten. Duizenden mannen trekken door het centrum van Aalst. De echte Oilsjterse Voil Jeanet is verkleed in vrouwenkleren met volgende attributen: een bontjas, een lampenkap als hoofddeksel, een kinderwagen, een kapotte paraplu, een vogelkooi met daarin een haring én een portie onversneden Oilsjterse spirit. 

De Voil Jeanet verstoort hiermee de gangbare maatschappelijke orde. Het is een typisch omkeringsritueel tijdens Carnaval. Ook drijft een Voil Jeanet de spot met alles en iedereen. Maar in de eerste plaats met zichzelf. Schaamte is dus onbekend. 

Wanneer er geen geld is om een kostuum te kopen, wordt de klerenkast van de moeder of vrouw geplunderd. Vaak dus afgedragen kledij. Dit verklaart direct de scheldnaam ‘Voil Jeanet’. 

De Voil Jeanettenstoet vertrekt deze namiddag om 15 uur op de Grote Markt.

Einde van Aalst Carnaval

De Popverbranding vindt traditioneel plaats op de laatste dag van carnaval. Het staat symbool voor het einde van carnaval. Maar voor vele feestvierders is dat net het startsein om nog één keer alles te geven. 

Tijdens het ritueel wordt er luid gefloten en geroepen om zo lang mogelijk tijd te rekken. Maar eens de pop vuur heeft gevat, beginnen de tranen te rollen.

Wie de Popverbranding wil zien, moet deze avond om 21 uur op de Grote Markt staan. 

Meer
Lees meer...