‘Dag Sinterklaas’ is gemoderniseerd: de eerste afleveringen

Deze namiddag komt Sinterklaas aan in Antwerpen. Het programma Dag Sinterklaas werd dan ook in een nieuw jasje gestoken na 26 jaar.

Sinterklaas komt vandaag aan in Antwerpen, maar het échte grote nieuws is dat het kinderprogramma Dag Sinterklaas een facelift krijgt.

Het programma, waarin een nieuwsgierige, jonge Bart op bezoek gaat bij de Sint, ging in 1993 in uitzending en groeide uit tot een cultklassieker. Dankzij Dag Sinterklaas weet elk kind dat de Sint het liefst albondigas (pittige Spaanse gehaktballetjes) eet, hij een paard heeft dat Slechtweervandaag heet en hij meestal gewoon langs de voordeur naar binnen komt. 

Roetpiet

Toen Hugo Matthysen de eerste scenario’s voor het programma schreef, was er nog lang geen discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Die wordt in het nieuwe programma een roetpiet. Ook bij de intredes in Antwerpen is Piet niet langer zwart.

Toch verliep dat niet van een leien dakje, want op televisie was Piet nog wel zwart, waardoor Ketnet klachten binnen kreeg.

Cast

Ook huishoudster Conchita, stalknecht Ramon en de kapiteins van de stoomboot maken hun opwacht in de nieuwe reeks. Het programma is zo gemaakt dat het nog heel wat jaren mee kan.

Sint Jan Decleir werd vervangen door Wim Opbrouck, Piet Frans Van der Aa door Jonas Van Thielen en Lucas Van den Eynde door Nico Sturm. De kinderen stellen rechtstreeks hun vragen aan de sint en Bart Peeters doet niet langer mee.

Meer
Lees meer...