Vandaag is het internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap

#WomenInScience
CREDIT: @WomenScienceDay (Twitter)

Het is vandaag de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap. Deze dag werd in het leven geroepen door UNESCO, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. UNESCO wil zo de rol vergroten van vrouwen en meisjes in de wetenschap.

We lopen in de Europese Unie rond met vijftien miljoen wetenschappers en ingenieurs. Maar 41 procent van hen zijn vrouwen volgens Eurostat. Het grootste verschil zit in de fabricage, waar maar liefst 79 procent een man is. Maar over het algemeen zien we positieve signalen. Zo is er in vier landen een meerderheid aan vrouwen in de wetenschap. In Litouwen is wel 57 procent van de wetenschappers of ingenieurs een vrouw. Bulgarije en Letland hebben beide 52 procent, Denemarken volgt met 51 procent.

Wereldwijd

Wanneer we het op wereldschaal bekijken, is het toch wat anders. Maar 30 procent van de onderzoekers wereldwijd is een vrouw. 35 procent van alle studenten in STEM-richtingen (exacte wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde) zijn vrouwen. Volgens recente studies van het UNESCO-instituut voor statistiek, publiceren vrouwen in STEM-velden minder. Ze worden ook minder betaald voor hun onderzoek en geraken niet zo ver in hun carrière als mannen.

De VN probeert hier verandering in te brengen via hun SDG’s (Sustainable Development Goals). Dat zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, waaronder het nastreven van gendergelijkheid.

<

Gesponsorde artikelen