Dames, binnenkort betalen we eindelijk minder voor tampons en maandverband

Dames, binnenkort betalen we eindelijk minder voor tampons en maandverband

Politici hebben eindelijk een akkoord bereikt: we zullen vanaf volgend jaar nog maar 6 procent btw betalen op tampons en maandverband in plaats van 21 procent. Hiermee beslissen ze na elf jaar dat het dan toch geen luxeproducten zijn. Hallelujah!

Al elf jaar lang woedt er een hevige discussie over de btw-taks op tampons, maandverband, inlegkruisjes en menstruatiecups. België is nog maar één van de weinige landen in de Europese Unie waar vrouwen er nog 21 procent btw op moeten betalen. In Canada en Ierland bijvoorbeeld betaal je er zelfs helemaal geen taks op. Maar als alles goed gaat, dan verlaagt de ministerraad vandaag het btw-tarief naar 6 procent.

“Toen het systeem in 1970 werd ingevoerd, bestond enkel een tarief van 21 procent. Nadien werden voor basisproducten uitzonderingen voorzien van 6 en 12 procent. De tampontaks werd niet verlaagd, maar voor chocolade, kaviaar of condooms moest je wel nog maar 6 procent betalen”, zegt fiscaal specialist Michel Maus aan Het Nieuwsblad. Dat broodnodige producten voor vrouwelijke hygiëne werden beschouwd als luxeproduct, was voor vele vrouwen totaal van de pot gerukt. Maar vanaf volgend jaar is dat dus verleden tijd.

Besparing van 15 procent

Het bedrag dat vrouwen spenderen aan tampons, maandverband en dergelijke verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Het is afhankelijk van zowel merkkeuze als van de hoeveelheid van gebruik, maar het staat vast dat vrouwen dankzij de maatregel zo’n 15 euro minder zullen moeten betalen op 100 euro aan hygiënische producten. En als je dan weet dat een vrouw zo’n 40 jaar ongesteld kan zijn, weet je dat er heel wat geld op kan worden bespaard.

Gesponsorde artikelen