Dames, wisten jullie dat thee je DNA verandert?

Dames, wisten jullie dat thee je DNA verandert?

Thee drinken kan soms echt smaken: ’s ochtends, tijdens het werk, na het werk, ’s avonds, na het eten, voor bedtijd, … Ok, thee kan dus altijd smaken. Maar wist je dat het ook veranderingen in je DNA meebrengt? 

Onze levensstijl en voedselkeuzes hebben effect op onze gezondheid en kunnen leiden tot epigenetische veranderingen (=veranderingen in de genen). Koffie en thee spelen volgens enkele studies een rol in het onderdrukken van tumorgroei en het verminderen van ontstekingen. Maar nu heeft een Zweedse studie aan de universiteit van Uppsala ook aangetoond dat thee het oestrogeenmetabolisme kan beïnvloeden.

Meer dan 3.000 Europeanen stuurden een bloedstaal op en beantwoorden enkele vragen over hun koffie- en theeconsumptie. De wetenschappers hebben alle informatie geanalyseerd en de epigenetische veranderingen werden vooral gevonden in genen die betrekking hebben tot kanker en oestrogeenmetabolisme.

Enkel thee en alleen bij vrouwen

Enkel thee drinken heeft een invloed op epigenetische veranderingen in het bloed, koffie niet. De resultaten geven ook aan dat de veranderingen enkel bij vrouwen optreden. Eerder hebben studies ook aangetoond dat thee drinken leidt tot verminderde oestrogeenproductie en minder risico op kanker.

Thee kan dus zeker effect hebben op de gezondheid maar er is nog geen uitsluitsel over hoe gezond het is om thee te drinken.

Gesponsorde artikelen