Dan toch? Al in 2028 met mensen naar Mars?

Dan toch? Al in 2028 met mensen naar Mars?

Lockheed Martin is met een plan voor een bemande missie naar Mars op de proppen gekomen. Volgens het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf is dat al in 2028 mogelijk.

Lockheed is daarmee de eerste, echt ernstige contender die NASA en miljardair Elon Musk, zouden kunnen kloppen. Die willen ook naar Mars, maar – ten minste met een bemanning – pas een jaar of tien later. Met het plan van Lockheed Martin kan het sneller, omdat het bedrijf niet wil landen op de rode planeet.

Lockheed Martin is trouwens de bouwer van de Orion-capsule die NASA sowieso wil gebruiken om naar de maan en Mars te gaan. In het verleden ontwikkelde het bedrijf ook de Viking-Marslanders en onderdelen voor de spaceshuttles.

Lockheed wil in 2028 een Orion-capsule met zes astronauten naar Mars te sturen onder de naam Mars Base Camp. Vanuit een baan om Mars zouden de marsreizigers robotwagentjes op het oppervlak van de planeet besturen en op zoek gaan naar geschikte landingsplekken voor wanneer we uiteindelijk echt voet op Mars willen zetten.

Musk: 2018

Het bedrijf SpaceX van Elon Musk, dat ook samenwerkt met NASA, heeft intussen zijn eigen plannen voor bemande Marsmissies. In 2018 wil het een onbemande Dragon-capsule laten landen. De Red Dragon, een variant van de Dragon-2 capsule die astronauten in de toekomst ook naar ruimtestation ISS moet gaan brengen, moet een zachte landing maken op de rode planeet. Ook die vlucht is vooral bedoeld om ervaring op te doen voor toekomstige Mars-missies.

Vooralsnog werkt SpaceX samen met NASA, dat ook plannen heeft astronauten naar Mars te sturen, maar pas in de jaren dertig van deze eeuw. Het bedrijf heeft een overeenkomst met NASA om samen te werken en data uit te wisselen.

Wat het zo moeilijk maakt

Veilig landen op Mars is moeilijk vanwege de atmosfeer. Die is dik genoeg om een ruimtevaartuig tijdens de landing met honderden graden te verhitten maar te ijl om er alleen met parachutes te landen.

Gesponsorde artikelen