Dan toch dood: “onvindbare” oprichter gevreesd Haqqani-terreurnetwerk en doorn in het oog van de VS

Dan toch dood: “onvindbare” oprichter gevreesd Haqqani-terreurnetwerk en doorn in het oog van de VS

Jalaluddin Haqqani, de Afghaanse oprichter van het Haqqani-terreurnetwerk, en één van ’s werelds meest gezochte mensen, is dan toch overleden. In juli berichtte de BBC al dat hij dood was, maar de Taliban ontkende dat. Nu maakte diezelfde Taliban zijn overlijden bekend. Haqqani was een van de belangrijkste figuren in de opstand tegen de Westerse troepen in Afghanistan. Hij was degene die het principe van zelfmoordaanslagen introduceerde in Afghanistan. En hij hielp Bin Laden ontsnappen naar Pakistan.

De Haqqani-groep wil net als de Taliban de sharia installeren in het Midden-Oosten. Ze willen dat het Westen zich terugtrekt uit het Midden-Oosten en zich niet langer bemoeit met de gang van zaken. Het netwerk is een van de meest actieve tegenstanders van de VS.

Haqqani zou volgens de Taliban gisteren in Afghanistan na een lang ziekbed zijn overleden. De Haqqani-groep en de Taliban werken nauw met elkaar samen.

Wie was Jalaluddin Haqqani, en waarom probeerde de Amerikanen hem al jaren koortsachtig uit te schakelen?

Maar wie was Jalaluddin Haqqani, en waarom probeerde de Amerikanen hem al jaren koortsachtig uit te schakelen? Haqqani was een Pashtun en groeide op in Khost. Hij volgde een religieuze opleiding en behaalde een doctoraat en de eretitel van Mawlawi in 1970. Haqqani was een van de velen die de macht van het nieuwe staatshoofd Mohammed Daoud Khan bestreed en moest daarom in ballingschap naar Pakistan. Daar legde hij contacten met de Pakistaanse geheime dienst ISI en werkte met hen samen.

Die band zou tijdens de Afghaanse oorlog van 1979 uitmonden in een samenwerking met de CIA samenwerken tegen de Sovjets. Nadat de Sovjets verjaagd waren werkte Haqqani eerst samen met de regering en werd minister van defensie, maar hij liep in 1996 over naar de Taliban.

Haqqani werd een van de belangrijkste figuren in de opstand tegen de Amerikaanse bezetters. Hij is de man die het principe van zelfmoordaanslagen zou hebben geïntroduceerd in Afghanistan.

Bin Laden

Haqqani werd door de Taliban aangesteld als militair commandant. Na de Amerikaanse invasie van Afghanistan ging hij ondergronds. Algemeen wordt aangenomen dat hij de man was die Osama Bin Laden hielp vluchten naar Pakistan. Zijn contacten met de Pakistaanse geheime dienst kwamen daarbij goed van pas.

Haqqani werd een van de belangrijkste figuren in de opstand tegen de Amerikaanse bezetters. Hij is de man die het principe van zelfmoordaanslagen zou hebben geïntroduceerd in Afghanistan. De groep van Haqqani is verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanslagen op Afghaanse militairen en op NAVO-troepen. Het netwerk heeft niet alleen nauwe banden met de Taliban, maar werkt ook samen met al-Qaida.

Raketaanval op dorp

Na de initiële verdrijving van de Taliban had de Afghaanse premier Karzai geprobeerd om Haqqani in zijn regering te krijgen, maar die weigerde. Sindsdien probeerde de VS hem uit te schakelen. Dat lukte nooit, zelfs niet met een raketaanval op zijn dorp in 2008, waarbij veel doden vielen, maar Haqqani zelf bleef ongedeerd.

Haqqani bleef onvindbaar, en daarbij is altijd vermoed dat hij daarvoor hulp kreeg van zijn vrienden bij de Pakistaanse geheime dienst.

Zoon

Het is niet de eerste keer dat Jalaluddin Haqqani dood is verklaard. Er gingen al jaren geruchten dat hij was overleden, ook doordat al lange tijd niets van hem vernomen was. Bovendien spraken familieleden van de terroristische leider elkaar tegen.

Het Haqqani-terreurnetwerk is zeker en vast niet dood nu z’n oprichter is overleden. Integendeel: zijn zoon, Siraj Haqqani, was de jongste jaren al de echte leider van de groepering. En Siraj, die naar verluidt uitstekende banden heeft met al-Qaida, is een rijzende ster aan het firmament.

Mullah Akhtar Mansour, de nieuwe opperleider van de Taliban, benoemde hem als zijn rechterhand.

Algemeen wordt aangenomen dat hij de man was die Osama Bin Laden hielp vluchten naar Pakistan. Zijn contacten met de Pakistaanse geheime dienst kwamen daarbij goed van pas.

Gesponsorde artikelen