Dan toch geen bromance met Trump? Putin wil Amerikaanse diplomaten uitzetten

Dan toch geen bromance met Trump? Putin wil Amerikaanse diplomaten uitzetten

Rusland bereidt zich voor om ongeveer dertig Amerikaanse diplomaten uit te zetten en beslag te leggen op een buitenhuis en een opslagplaats van de Amerikaanse ambassade in Moskou. 

Dat schrijft de Russische pro-Kremlinkrant Izvestia op basis van bronnen in het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Donald Trump en Putin hebben elkaar afgelopen weekend voor het eerst gesproken. Vooral Trump zag het helemaal zitten.

“President Putin en ik hebben verschillende dingen besproken en ik denk dat het heel goed gaat”, zei Trump. “We hadden een heel goed gesprek en gaan er nog hebben. We kijken ernaar uit dat er veel positieve dingen gaan gebeuren voor Rusland en de VS en voor alle betrokkenen.”

Putin hield zich meer op de vlakte, maar was wel beleefd enthousiast.

Obama

Oud-president Obama stuurde eind december vorig jaar 35 Russische “diplomaten” het land uit en liet beslag leggen op Russisch onroerend goed in Washington. Het zou gaan om medewerkers van Russische inlichtingendiensten die betrokken waren bij inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Die activiteiten zouden zijn ondernomen vanuit de gebouwen waar beslag op is gelegd.

Tot ieders verbazing bleef een reactie van de Russische president Putin destijds achterwege. Waarschijnlijk wilde hij de relatie met de nieuwe president Trump niet op voorhand onder druk zetten.

Volgens Izevestia heeft Putin de kwestie tijdens zijn recente ontmoeting met Trump in Hamburg aangekaart, maar zijn toezeggingen uitgebleven. De Russische president zou daarom geen andere mogelijkheid zien dan de Amerikanen met gelijke munt terug te betalen.

Volgens de krant hangt de definitieve beslissing af van de uitkomst van besprekingen tussen de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov en zijn Amerikaanse collega Thomas Shannon. De twee zullen elkaar binnenkort spreken.

Gesponsorde artikelen