Dan toch: zwakbegaafde uit ‘Making a Murderer’ blijft levenslang in gevangenis

Dan toch: zwakbegaafde uit ‘Making a Murderer’ blijft levenslang in gevangenis

De zwakbegaafde Brendan Dassey, een van de veroordeelde hoofdpersonen uit de Netflix-docureeks ‘Making a Murderer’, blijft wellicht toch levenslang in de gevangenis.

Making a Murderer gaat over het leven van Steven Avery, een man uit Wisconsin die 18 jaar lang in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting van Penny Ann Beernsten. DNA-analyse linkte de verkrachting later aan Gregory Allen, een man die ook andere misdaden heeft gepleegd in Manitowoc County.

Avery werd vrijgelaten en startte een rechtszaak tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie. Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd Avery beschuldigd van moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek.

Fouten en slordigheden

Making a Murderer toont de rechtszaak en het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach. Brendan Dassey, de zwakzinnige neef van Avery wordt ook beschuldigd van moord in het onderzoek, zijn rechtszaak komt ook aan bod in de serie. Ook in dat onderzoek maakten politie en justitie veel fouten en slordigheden.

Dassey, die 16 was toen de misdaad gebeurde, heeft zijn medeplichtigheid aan de verkrachting en de moord bekend, maar een federale rechter oordeelde dat die bekentenis onvrijwillig gebeurde, onder invloed van een valse belofte van de ondervragers. Bovendien was hij minderjarig ten tijde van de ondervraging en is hij verstandelijk beperkt. Dat alles samen maakt zijn bekentenis onbruikbaar, zo stelde de rechter, en dus werd zijn veroordeling ongedaan gemaakt.

4 tegen 3

Een Amerikaanse rechter besloot in 2016 dat Dassey, die al meer dan een decennium vastzit, onmiddellijk vrijgelaten moest worden omdat de rechercheurs hem herhaaldelijk valse beloften hadden gedaan. Het Openbaar Ministerie van Wisconsin ging tegen die uitspraak in beroep.

Het hof van beroep besliste nu met 4 tegen 3 stemmen dat Dassey in 2007 op 16-jarige leeftijd wel degelijk een vrijwillige en geldige bekentenis heeft afgelegd. De rechtbank handhaaft daarom de levenslange gevangenisstraf voor Dassey.

Gesponsorde artikelen