Daniel Cormier kijkt verder dan UFC 230: Brock Lesnar én daarna Jon Jones?

Daniel Cormier kijkt verder dan UFC 230: Brock Lesnar én daarna Jon Jones?

Daniel Cormier zal zaterdag 3 november tijdens UFC 230 z’n UFC-titel bij de heavyweights verdedigen tegen Derrick Lewis. Maar zowat iedereen lijkt ervan overtuigd dat dit gevecht maar een formaliteit is. Ook ‘DC’ zelf kijkt vooral uit naar wat er daarna komt. Het supergevecht tegen Brock Lesnar lijkt een zekerheid, al is ook een rematch tegen zijn aartsrivaal Jon Jones heel aanlokkelijk. Of krijgen we ze gewoon allebei?

Eerst moet ie nog komaf maken met Derrick ‘The Black Beast Lewis, maar daar lijkt zowat iedereen van overtuigd. Derrick Lewis mag dan wel een vernietigende rechter hebben, hij lijkt niet opgewassen tegen het technische vernuft, de snelheid en de verraderlijke kracht van double champ Daniel Cormier.

Het titelgevecht tussen de twee lijkt dan ook meer een formaliteit. Een extra streepje in de winkolom voor ‘DC’, die daarmee z’n aanspraak op de titel van ‘Fighter of the Year’ nog wat extra kracht wil bijzetten. “Als ik dit voor elkaar krijg – mijn light heavyweight-titel verdedigen, de heavyweight-titel veroveren en daarna ook nog eens verdedigen -, ja, dan kunnen ze die ‘Fighter of the Year’ maar beter afschaffen als ik ‘m niet win”, was de champ duidelijk.

Brock Lesnar …

Voor Daniel Cormier zijn het alleszins spannende tijden. De vechter kondigde al een tijdje geleden de datum aan waarop hij op pensioen zou gaan. Op 20 maart 2019 wordt ‘DC’ 40 jaar en dat vindt ie een mooi moment om meteen een streep onder zijn UFC-carrière te trekken. Dat geeft Cormier nog de tijd voor één of misschien twee gevechten. En het is niet lang zoeken wie er moet zorgen voor een knaller van een afscheid.

Cormier daagde voormalig UFC-kampioen en huidig WWE-ster Brock Lesnar na z’n overwinning tegen Stipe Miocic al uit voor een gevecht (zie video). “Luister naar ‘DC’, luister naar ‘DC'”, riep de kersverse double champ toen. “Er is iemand die ik al een heel lange tijd ken. Hij is een worstelaar, hij is een all-American, hij is een voormalige UFC-kampioen. Ik dacht nooit dat ik het tegen hem ging opnemen, maar Brock Lesnar, get your ass in here!” Lesnar, zowat twee koppen groter dan Cormier, beantwoordde die uitdaging maar al te graag en duwde ‘DC’ meteen. “Ja, je bent sterk, maar iedereen is hier sterk”, reageerde Cormier. “Je kan me nu wel duwen, maar binnenkort ga je slapen. Jouw dagen zijn voorbij, 2010, dat is het stenen tijdperk!”

… of Jon Jones?

Er is nog niets officieel, maar toch lijkt alles al in kannen en kruiken. Tijdens UFC 230 maakt Cormier korte metten met Lewis en de double champ neemt het daarna op tegen huidig WWE-ster Brock Lesnar.

Maar er is nog iemand waar Cormier een eitje mee heeft te pellen: z’n eeuwige rivaal Jon ‘Bones’ Jones. De relatie tussen de twee UFC-vechters is er een heel turbulente. Na hun eerste matchup aan het begin van 2015, waar Jones Cormier zijn eerste nederlaag toediende, ging het plots allemaal fout voor Jones. Naar aanleiding van een vluchtmisdrijf na een auto-ongeval werd Jones zelfs geschorst en gestript van z’n titel. Niet toevallig Daniel Cormier nam toen de plaats van Jones in op UFC Fight Night 68, waar ‘DC’ de vacante titel veroverde.

Rematch

Jones keerde echter later dat jaar nog terug naar de UFC en meteen was een rematch in de maak. De twee leken het tegen elkaar te gaan opnemen tijdens UFC 197, maar Cormier moest verstek laten omwille van een voetblessure. Nog maar eens proberen voor UFC 200, het pay-per-view-event waar UFC zwaar uithaalde door ex-heavyweight-kampioen Brock Lesnar verrassend terug te halen, dachten ze. Maar amper enkele dagen voor het gevecht bleek ook die kamp niet te kunnen doorgaan. Een dopingtest van Jones kwam positief terug en dus werd een zo geanticipeerde rematch opnieuw uitgesteld.

Maar dan was de vete tussen de twee al lang geboren. Voor Daniel Cormier, die altijd binnen de lijntjes kleurt en kan gezien worden als de perfecte schoonzoon, was Jones een valsspeler, iemand die de sport een slechte naam gaf. Dat Cormier, hoewel enorm getalenteerd, haast altijd in de schaduw heeft gestaan van ‘het grote talent’ Jones, deed daar uiteraard niet echt goed aan.

Het stond dan ook in de sterren geschreven: de twee moesten en zouden het opnieuw tegen elkaar opnemen. Nieuwe poging: UFC 214. En deze keer hield niets hen tegen. In een sterk gehypete main event maakte Jones komaf met Cormier. “Als hij beide gevechten wint, is er blijkbaar toch niet echt een rivaliteit”, liet Cormier toen in een post-match interview nog, duidelijk teleurgesteld, ontvallen (zie video).

“Nog twee gevechten”

Maar een maandje later bleek dat Jones zich opnieuw had gedopeerd voor het gevecht met Cormier. Hij testte positief voor Turinabol, een anabole steroïde. Nadat ook het B-staal positief testte, werd de uitkomst van de kamp veranderd naar een ‘no contest’ en kreeg Cormier ook weer de light heavyweight-titel overhandigd. Al snel sprak ‘DC’ z’n wens voor een tweede rematch uit. “Dat is net het gekke aan de hele situatie”, stelde Cormier aan TMZ. “Competitief gezien, heeft hij me gewoon twee keer verslagen!” Cormier is duidelijk uit op revanche. Misschien dat hij dus liever opteert om z’n carrière af te sluiten met een echte grudge match tegen Jon Jones.

“Als ik het gevecht tegen Lewis meetel, denk ik dat ik er nog twee over heb”, legde hij uit aan ESPN. “Ik heb nog deze (UFC 230 tegen Derrick Lewis, red.) en misschien nog eentje. Ik kan nog steeds vechten in maart en stoppen op de datum die ik had vooruit gesteld. De opponent die voor mij het meest zou betekenen, is uiteraard Jones, want hij heeft me twee keer verslagen.”

Maar ook Cormier kan niet ontkennen dat de vele dollars die hij aan een gevecht met Lesnar, die ook een grote mainstream bekendheid heeft, zou overhouden enorm aanlokkelijk zijn. “Het gevecht dat financieel het meeste zou opleveren, is dat tegen Lesnar. Ik denk echter dat ik altijd het gevecht zou kiezen dat het meeste voor mij betekent, maar mijn vrouw heeft daar misschien iets anders op te zeggen.”

“Als heavyweight-kampioen tegen Brock Lesnar”

De afgelopen weken lijkt het er echter steeds meer op dat Cormier voor een supergevecht tegen Brock Lesnar zal opteren. Hij zal tijdens die kamp echter wel geen double champ meer zijn. Naar alle verwachtingen zal Cormier gestript worden van zijn light heavyweight-titel voor UFC 232, waar net Jon Jones, die zal terugkomen uit zijn dopingschorsing, het zal opnemen tegen Alexander Gustafsson. Dat gevecht zal dan meteen opgewaardeerd worden naar een kamp voor de vacante titel. Zo zal zijn title reign blijven steken op 1.316 dagen.

“Dat suckt“, was Cormier duidelijk in een interview met The MMA Hour. “Dat suckt omdat ik mijn titel nog in januari heb verdedigd. Ik begrijp dat alles vooruit moet gaan. […] Het suckt, maar wat kan ik er nog aan doen? Ik ga dit gewoon doen en ik ga de derde november als double champ mijn titel verdedigen, hopelijk win ik en kan ik als heavyweight-kampioen verder gaan naar Brock Lesnar.”

Complimentjes voor de aartsrivaal

Jones zal het dus naar alle waarschijnlijkheid op 29 december, tijdens UFC 232, gaan opnemen voor de light heavyweight-titel tegen Alexander Gustafsson, en Cormier heeft een duidelijke favoriet. “Ik denk dat Jones gaat winnen. Ik ben nooit te verlegen geweest om toe te geven dat hij een fantastische vechter is”, stelt Cormier. “Hij is enorm getalenteerd.”

Maar ook Jones bewierookte zijn eeuwige rivaal al. “Natuurlijk ben ik enorm enthousiast om Cormier tegen Brock Lesnar te zien vechten”, reageerde Jones. “Ik denk trouwens dat Cormier zal winnen. Hij is gewoon te snel. Ik voelde zelfs dat, toen ik tegen hem vocht, hij sneller was dan mij met sommige combinaties. En dan kan ik me alleen maar inbeelden hoeveel sneller hij zal zijn dan Brock Lesnar.”

Het perfecte scenario

Jones zou het zelf trouwens ook maar al te graag opnemen tegen de grote heavyweight. Na zijn overwinning over Daniel Cormier, die later dus werd veranderd naar een ‘no contest’, haalde hij al uit naar Brock Lesnar (zie video): “Brock Lesnar, als je wilt weten hoe het voelt om een pak rammel te krijgen van een gast die 18 kilo minder weegt dan jou, ontmoet me dan in de octagon!”

Toen het supergevecht tussen Cormier en Lesnar in de maak was, zag Jones dan ook zijn kans vrij. Hij wou het al snel opnemen tegen de winnaar van dat gevecht. En net daar zit ‘m het perfecte scenario voor zowel ‘DC’, de UFC als alle fans. Als Daniel Cormier afrekent met Derrick Lewis, staat een gevecht tegen Brock Lesnar al zo goed als vast. Mocht Cormier ook dat winnen (wat veel experten toch verwachten), wacht hem zijn eeuwige aartsrivaal die al bekende gerust een gewichtscategorie te willen stijgen zodat hij het tegen Cormier kan opnemen voor de heavyweight-titel.

Voor een laatste gevecht tegen zijn eeuwige rivaal zal ‘DC’ z’n pensioen wel willen uitstellen. Want wat zou er mooier zijn voor Cormier dan z’n carrière af te sluiten met de heavyweight-titel op zak én, eindelijk, een overwinning tegen Jon Jones?

Op weg naar WWE?

Dan rest er natuurlijk enkel nog de vraag: wat volgt er daarna nog voor Cormier? Ook dat lijkt echter al redelijk uitgestippeld te zijn. WWE, de huidige werkgever van zijn toekomstige opponent Brock Lesnar, trekt namelijk al een tijdje aan z’n mouw. Voor hun Smackdown-brand willen ze een meer realistische weg inslaan: sports entertainment, zoals CEO Vincent McMahon het zelf benoemde, moet meer naar die ‘sports’ gaan neigen dan naar het entertainment. Dat is alvast de vraag van Fox, die vanaf oktober volgend jaar de thuis zal worden van Smackdown.

Fox ziet in Cormier de perfecte persoon om de brand meer naar dat sportsegment te brengen. En ook Cormier zelf ziet dat wel zitten, al zal je ‘m er niet meteen in de ring zien. Hij had zelfs al een try-out gepland bij WWE, maar moest die uitstellen omdat hij het gevecht tegen Derrick Lewis toch nog aanging. “Als ik dat gevecht niet had gehad, had ik al met de WWE gepraat”, stelde Cormier tijdens een van de persconferenties voor UFC 230, “want ze wilden dat ik eens langskwam om auditie te doen voor een commentaarpositie. Omdat ik dat gevecht had, heb ik het moeten uitstellen. Maar er zou dus wel wat DC in WWE-shit kunnen aankomen!”

Gesponsorde artikelen