Dank u orkaan Ophelia! Dankzij haar krijgen we een week 20 graden en meer

Dank u orkaan Ophelia! Dankzij haar krijgen we een week 20 graden en meer

Het Europese continent krijgt voor het eerst in zes jaar nog eens een orkaan over zich heen. Geen paniek: in België krijgen we geen tropische stormen, maar een heerlijke nazomerweekend. Zet je schrap voor zo’n zes dagen van 20 graden of meer.

Orkaan Ophelia breekt een record van 124 jaar oud. Dat schrijven de kranten van De Persgroep. Het is al de tiende opeenvolgende storm die in het Atlantische Oceaan-gebied uitgroeit tot een orkaan. Waarschijnlijk zal het ook niet de laatste zijn, want het orkaanseizoen duurt nog tot 30 november. Orkanen als Irma, Maria, Harvey en Jose hebben heel wat vernieling, doden en gewonden met zich meegebracht op de Caraïben en in de Verenigde Staten, maar Ophelia is op weg naar ons.

Momenteel hangt de orkaan boven de Azoren ten Westen van Portugal, daarna beweegt ze zich naar Noord-Spanje. Er wordt verwacht dat Ophelia maandag de westkust van Ierland zal bereiken. Dat zal veel regen met zich meebrengen en windstoten tot 130 kilometer per uur.Toch moeten we niet vriezen voor verwoestende stormen en ernstige overstromingen. Zo moet de temperatuur van het zeewater minimum 27 graden zijn om van een orkaan te kunnen spreken. Dat gebeurt hier nooit . Tegen de tijd dat Ophelia dus Europa bereikt, is die al lang afgezwakt tot een storm.

Regen in Ierland, nazomer bij ons

Dat de orkaan koers richting Ierland zet, is goed nieuws voor ons. Zo zal Ophelia volgens meteorologen depressies richting België tegenhouden, waardoor we prachtig weer krijgen. Alsof dat nog niet genoeg is, bevat de orkaan warme lucht die hogedrukgebieden doet ontstaan. Daardoor wordt het ook nog eens abnormaal warm voor de tijd van het jaar. We mogen ons de komende dagen verwachten aan temperaturen van 20 graden of meer gedurende een dag of zes. Zondag zou het zelfs 25 graden kunnen worden. Het is van 2005 geleden dat we in oktober nog eens zes opeenvolgende dagen van 20 graden of meer gehad hebben.

Gesponsorde artikelen