Dankzij het warme weer krijgen wij de beste champagne van het decennium

Dankzij het warme weer krijgen wij de beste champagne van het decennium

Wij hebben een voorspelling voor jou! De toekomst ziet er sprankelend en stralend uit voor champagneliefhebbers. Volgens champagneproducenten zorgde de zon voor fantastische en genereuze oogsten. Hierdoor verwachten ze champagne van zeer goede kwaliteit.

In het oosten van Frankrijk zijn champagneproducenten aan het toosten. Dankzij een natte lente en een een zinderende hittegolf zal de oogst eind augustus al beginnen voor de meeste wijngaarden. Dat is heel vroeg, want normaal begint de oogst pas in september. Duizenden brouwers kunnen nu meer champagne produceren.

Maxime Toubart, voorzitter van de Vakbond voor Champagnebrouwers, is heel tevreden over de vroege oogst want de afgelopen jaren was het niet denderend. “De laatste jaren zijn zwaar geweest, maar dit jaar zal naar verwachting uitzonderlijk goed zijn. Wij zijn erg blij”, zegt ze in The Independent. De voorzitter vertelde dat meer dan 15.000 champagnebrouwers nu tussen 13.000 en 16.000 kilogram druiven per hectare zullen oogsten. Dat betekent veel champagne!

Grote verandering

“We hebben dit nog nooit meegemaakt in de Champagnestreek, in termen van kwantiteit en kwaliteit,” zei Jean-Marie Barillere, voorzitter van de champagnehuizenvereniging. “Hierdoor kunnen we over drie jaar fantastische wijnen op de markt brengen.”

Terwijl de meeste wijnboeren een uitzonderlijke oogst en druiven van hoge kwaliteit vieren, denken anderen dat dit het begin is van langdurige veranderingen voor de Champagnestreek. Dertig jaar geleden was het in oktober pas oogsttijd. Wijnboer Eric Rodez, die zijn eigen wijngaarden runt, heeft de verandering toegeschreven aan het broeikaseffect. “Vanwege de klimaatverandering moeten we voorbereid zijn om regelmatig te oogsten in augustus,” zei hij.

iStock

Gesponsorde artikelen