Daredevil, de eerste stap van Marvel op Netflix: geen hoogtepunt, wel entertainend

Daredevil, de eerste stap van Marvel op Netflix: geen hoogtepunt, wel entertainend

Die zonnige dagen mogen van ons nog heel even op zich laten wachten. Op een miezerige dag is het schuldgevoel wanneer we voor onze televisie liggen immers een stuk minder groot en laat de televisie nu dé plek zijn waar er de volgende maanden véél te beleven valt. Vannacht is de aftrap gegeven van het langverwachte vijfde seizoen Game Of Thrones (HBO) en in juni al volgen nieuwe seizoenen van True Detective (HBO) en Orange Is The New Black (Netflix). Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft Netflix afgelopen vrijdag de eerste van vier Marvel Originals gelanceerd  – 13 afleveringen in één keer, zoals we van hen gewend zijn – die uiteindelijk moeten uitmonden in een vijfde reeks, The Defenders, We stellen u voor: Daredevil en het grote web dat Marvel Cinematic Universe heet.

Even bij de les proberen te blijven

Na deze reeks van Daredevil volgen nog reeksen op Netflix over Iron Fist (2015), Luke Cage (2016) en A.K.A. Jessica Jones (2016), nog drie superhelden van Marvel. Na afloop van deze reeksen volgt een minireeks van acht afleveringen waarin deze vier voorgaande samenkomen: The Defenders.

Deze vier reeksen en The Defenders mogen worden toegevoegd aan wat men het Marvel Cinematic Universe noemt. Dat universum bestaat tot nu toe uit de diverse films rond Iron Man, The Hulk, Thor, Captain America (verzameld in The Avengers), The Guardians Of The Galaxy, de televisieseries Agents Of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter en de aankomende superheld Ant-Man wiens eerste film deze zomer in de zalen komt. De eerstvolgende stap in het Marvel Cinematic Universe is The Avengers 2: Age Of Ultron, die vanaf 22 april de start inluidt van het blockbusterseizoen in de cinema.

Voor degenen wiens hoofd nu al aan het duizelen is: het is geen toeval dat de universiteit van Baltimore deze lente een collegereeks wijdt aan dit superheldenuniversum en de onderlinge samenhang tussen de verschillende films en televisieseries. De complexiteit van het Marvel-universum zal de komende jaren blijven toenemen. In de toekomst staan er nog vervolgfilms rond Captain America, Thor, The Guardians Of The Galaxy en The Avengers gepland én zal het huidige universum worden uitgebreid met Doctor Strange (2016), Black Panther (2018), Captain Marvel (2018) en Inhumans, een gemuteerd mensenras, in 2019.

En, deugt Daredevil?

Allereerst moeten we benadrukken dat deze Daredevil niets te maken heeft met de film uit 2003 waarin Ben Affleck gestalte geeft aan dezelfde superheld. Die film dateert immers nog uit een tijdperk waarin de rechten voor alles wat met Daredevil te maken had nog bij 20th Century Fox zaten en dus niet bij Disney (van wie Marvel eigendom is) zoals nu. Daredevil werd twaalf jaar geleden niet echt een succes en heeft dan ook nooit een vervolg gekregen. En dan nu: een nieuw begin.

Op het eerste zicht lijkt Daredevil, de figuur, erg op Batman, van het concurrerende DC Comics. Beide zijn een superheld die een gewoon beroep uitoefenen en er een dubbelleven op nahouden om hun nachtelijke activiteiten verborgen te houden. Maar nog meer bijzonder: beide hebben geen echte superkrachten, maar halen de krachten uit henzelf, na een opleiding door een leermeester. Anders dan Iron Man, die van zichzelf ook geen superkrachten heeft, maar wel zijn krachten uit zijn harnas haalt.

Matthew Murdock heeft, net als Bruce Wayne, een groot rechtvaardigheidsgevoel, als advocaat én als held. Zijn primaire doel is dan ook om zijn buurt – Hell’s Kitchen in New York – veilig te houden, net zoals Bruce Wayne alles deed om zijn stad Gotham te ruimen van het gespuis. De serie is qua sfeer en inhoud dan ook het meest vergelijkbaar met Gotham, de serie van DC en Warner Bros. Television die uitgezonden werd op Fox, met dat verschil dat Gotham een portret is van een stad in verval zonder dat er al sprake is van een figuur die zich Batman noemt.

Flashbacks

Gotham gaat na hoe rot een stad moet worden voor een mysterieuze man in een pak nog de enige oplossing lijkt, in Daredevil is die mysterieuze figuur er al en komen we de weg daar naartoe te weten via flashbacks doorheen de afleveringen. Daredevil is dan ook het best te omschrijven als een kruising tussen Gotham en Batman Begins, de eerste van de drie Batman-films die Christopher Nolan maakte en waarin we zien hoe Bruce Wayne Batman werd.

Het feit dat Daredevil geen eigenlijke superkrachten heeft, maar net een beperking in een kracht weet om te zetten, maakt de figuur interessant. Feit is dat Daredevil wat betreft production design niet moet onderdoen voor de speelfilms van Marvel en dat de reeks duidelijk met dezelfde ernst wordt behandeld als de langspeelfilms.Ook de schurk, Wilson Fisk, het hoofd van de New Yorkse maffia, past mooi in het plaatje. De kenners van het Marvel-universum weten dat ook Captain America, The Avengers, Spider-Man en Ghost Rider het al met hem aan de stok hebben gehad.

Lust voor het oog

Charlie Cox, die Daredevil speelt, zei in interviews al dat het universum van Daredevil heel wat donkerder zou zijn dan al wat er al uit de stal van Marvel was gekomen (Iron Man, The Hulk, Thor, Captain America, The Avengers, Guardians Of The Galaxy) en na er de afleveringen het afgelopen weekend te hebben doorgejaagd, kunnen we niet anders dan hem gelijk geven. Het tempo had hier en daar wat hoger gemogen, maar de minutenlange gevechtscènes zijn een lust voor het oog en het geweld in de reeks is een stuk rauwer dan wat we van Marvel gewend zijn.

De ethische vragen die in Daredevil worden gesteld, sluiten aan bij dit rauwe geweld: ben je een goed mens als je strikt gezien verkeerde dingen doet om de juiste redenen? Van schurken verwachten we dat ze geen geweten hebben, maar het geweld dat Matthew Murdock als Daredevil gebruikt voelt doorheen de serie vaak aan als buitensporig, onjuist heftig. Maar valt dat goed te praten door zijn hogere doel? Dat is de centrale vraag in de reeks.

Deze reeks mag dan geen hoogtepunt in de televisiegeschiedenis worden, entertainend is ze zeker wel en voor wie van soortgelijke series houdt is dit smullen. En het beste nieuws is: er komt meer, nog heel veel meer.

Gesponsorde artikelen