‘Dark Horse’ van Katy Perry veroordeeld voor plagiaat

Katy Perry Dark Horse
YouTube

De rechtbank heeft beslist dat Dark Horse, een van de grootste hits van Katy Perry (feat. Juicy J.) plagiaat is. Het originele nummer is een Christelijk rapnummer uit 2009. Dat nummer kwam dus vier jaar eerder uit en heeft een heel gelijkaardige klank.

Katy Perry zal vervolgd worden voor plagiaat, dat heeft een jury in Los Angeles beslist. De zangeres werd beschuldigd van plagiaat door Marcus Gray, een Christelijke rapper. Hij bracht onder de artiestennaam Flame in 2009 het nummer Joyful Noise uit, met een wel heel gelijkaardige riff als die van Katy Perry’s Dark Horse.

Plagiaat

Het gaat dus om het nummer Dark Horse van Katy Perry ft. Juicy J., dat uitkwam in 2013, vier jaar na Joyful Noise van Flame ft. Lecrae. Als je de nummers over elkaar zet, hoor je inderdaad dat de riff in de achtergrond van beide nummers heel gelijkaardig is.

En dat heeft ook de jury in de rechtbank van Los Angeles opgemerkt. Zij hebben unaniem beslist dat de nummers te hard op elkaar lijken en dat Katy Perry bijgevolg schuldig is aan plagiaat.

“Nooit gehoord”

Katy Perry gaf tijdens het proces aan dat ze het nummer Joyful Noise nog nooit eerder gehoord had, maar daarin volgden de rechter en de jury haar dus niet. Het gaat immers enkel om de muziek van het nummer, waaraan Katy Perry niet meewerkte. De zangeres schreef enkel de tekst voor het nummer. Maar dat stelt haar niet vrij.

De zes songwriters die meewerkten aan het nummer, samen met de vier bedrijven die het nummer verspreidden zijn schuldig bevonden. Daaronder dus ook Katy Perry en Sarah Hudson, die samen de tekst schreven en Juicy J. die zijn eigen rap schreef.

Het is nog niet duidelijk welke straf Katy Perry en de andere co-schrijvers van het nummer zullen krijgen. Daarover gaat de jury nu opnieuw in beraad.

Gesponsorde artikelen