Dave Grohl breekt z’n been en speelt daarna nog 13 nummers – hier zijn enkele schitterende video’s en foto’s daarvan

Dave Grohl breekt z’n been en speelt daarna nog 13 nummers – hier zijn enkele schitterende video’s en foto’s daarvan

Wat. Een. Held. In Zweden brak Dave Grohl tijdens het tweede nummer zijn been. Hij liet zich even oplappen en speelde toch nog 13 nummers. De nakende festivaloptredens van de Foos lijken gewoon door te gaan, al zal Grohl wel met een flink gipsverband rond zijn been zitten. 

No shit. We stonden met newsmonkey zondag nog vooraan mee te kijken naar het optreden van Foo Fighters op Rock am Ring en tijdens het eerste kwartier van de show hebben we wel vijf keer tegen elkaar gezegd “seffens ligt hij eraf” en “o shit, dat was op het randje”. Het verslag van dat optreden, en jammer genoeg wat je ook voor een groot stuk gaat missen op Pinkpop of Werchter, kan je hier lezen.

Foo Fighters traden gisterenavond op in het Ullevi Stadium in Göteborg (Zweden). Grohl viel al bij het tweede nummer – Monkey Wrench – van het podium. “I think I really broke my leg”, vertelde hij het publiek nog voordat hij werd afgevoerd. Hij beloofde, nee, zweerde zelfs aan het Zweedse publiek dat hij met de Foos terug zou komen. “Not tonight, but we will be back, I promise.”

Maar de held die hij is, weigerde zich hierbij neer te leggen. Terwijl zijn kompanen enkele covers afwerkten, werd Grohl verzorgd. Later keerde hij nog terug en probeerde hij het concert verder te zetten vanop een stoel. Uiteindelijk perste hij er nog dertien nummers uit – respect Dave – maar het concert moest toch nog vroeger dan gepland gestaakt worden.

Eind januari ging Grohl al eens op z’n kl*ten in Sao Paulo, maar daar hield ie niks aan over. Het was dus an accident waiting to happen. Hoewel, bekijk even hieronder hoe Dave gisteren precies viel:

O shit.

En dit gebeurde er daarna:

De fans:

Foo Fighters zullen dan “mits geen complicaties” hun optredens niet afzeggen, eerlijk is eerlijk, een Grohl die niet rondrent als een gek en zich muppetgewijs en headbangend over z’n gitaar plooit: het is niet hetzelfde. Hoe ze het gaan oplossen is nog niet duidelijk: de huidige festivalset van de Foo’s is tweeënhalf uur lang en er zitten elementen in, zoals nummers die gespeeld worden aan het eind van de meer dan 100 meter lange catwalk, temidden het publiek, en een pak songs die gespeeld worden op een tweede podium, ergens halverwege die catwalk.

Maar er zijn wel degelijk boeiende oplossingen. Denk aan Skin and Bones (of als je het niet kent, luister er eens naar), de “unplugged-plaat” van de Foos.

Plus bekijk dit even, van gisterenavond, toen ze All My Life speelden, en Dave al terug aan het headbangen was:

Dit is ook echt schitterend, Dave die aan het grappen gaat tijdens My Hero. Doet ondermeer een Zweedse kok-muppet-accent als ie vertelt wat de artsen met hem deden. “Do you niet anietfing? I said: whiskey, NOW!” En nog van dat, een must see:

Dat Grohl sowieso meer dan ooit als een held zal onthaald worden op Rock Werchter (en morgen al op Pinkpop), zal ook wel helpen. En terecht. Je moet het maar doen, wat Grohl gisteren flikte in Zweden, plus hij was sowieso al zeker de sympathiekste rockster van het moment en de Bruce Springsteen van wie opgroeide in de jaren negentig of de nillies.

Hier is nog een fotoreeksje van gisterenavond:

Gesponsorde artikelen