De 11 grootste, mooiste en gezelligste kerstmarkten die je nu kan bezoeken

Kerstmis betekent lekker en veel eten, tonnen cadeaus en zatte nonkels. Maar ook kerstmarkten horen erbij. Want waar kan je beter de kerstsfeer opsnuiven dan tussen de kleurrijke kraampjes en gezellige lichtjes? Ze zijn ook ideaal voor mensen die op het laatste nippertje nog kerstcadeaus moeten vinden of die een excuus zoeken om een kort tripje te maken. Dit zijn de beste kerstmarkten uit ons eigen landje en daarrond.

1. Keulen

EPA
De kerstmarkt in Keulen is een van de bekendste in Europa en meteen ook een van de grootste. Elk jaar trekken honderdduizenden bezoekers naar de stad om er de kerstsfeer op te snuiven, en dat kan nergens beter dan in Keulen. Met de Thalys sta je er op amper twee uur tijd. Met de auto vanuit Brussel doe je er 2,5 uur over (maar dan kan je natuurlijk geen glühwein drinken). 

In de kerstperiode wordt Keulen omgetoverd tot een sprookjesstad met maar liefst zeven kerstmarkten (die gelukkig allemaal vrij dicht bij elkaar liggen). Dus als er eentje is die je niet aanstaat, kan je altijd door naar de volgende. De ene biedt tonnen snoep en andere etenswaren aan, de andere kerstornamenten, handgemaakt speelgoed en zelfs meubilair.

De meest speciale van de zeven is waarschijnlijk de Roze Kerstmarkt. Een kerstmarkt die in het teken staat van homoseksualiteit. Keulen profileert zich al tien jaar als homostad, dus een homokerstmarkt kon niet achterblijven. Je kan er naar optredens van travestieten kijken en adventskalenders met halfnaakte mannen op kopen. Ideaal cadeau voor het lief?

De kerstmarkt in Keulen stopt ook al vroeg, hij loopt van 24 november tot 23 december. De kraampjes zijn open tot ongeveer 22 uur. 

Shutterstock

2. Valkenburg

Kerststad Valkenburg
Niets zo leuk als Kerstmis vieren met een bende uitbundige Hollanders! Valkenburg ligt net over de Belgische grens en dus ideaal voor een dagtripje. Hier vind je verschillende kraampjes met kerstsnuisterijen, eten, drinken en versieringen. Maar dat is niet meteen een reden om naar hier te komen. De Fluweelengrot is dat wel. De Fluweelengrot is een ondergronds labyrint dat ontstaan is door mergelwinning en is meer dan 2000 jaar oud. 

Tijdens de kerstperiode worden de gangen behangen met lichtjes, waardoor het een feeërieke sfeer krijgt en je het gevoel geeft dat je een sprookje binnenwandelt. Hier beneden vind je nog tientallen standjes met originele cadeaus en leuke gadgets. Dit is de enige kerstmarkt ter wereld die plaatsvindt in een grot en dus zeker het bezoeken waard!

Ook wordt het huis van de Kerstman er geïnstalleerd en op 5 december komt hij er zelf een kijkje nemen. Nog iets waar je naar moet uitkijken in de grotten: kabouters. Op de muren staan kabouters geschilderd waarvan sommige al 150 jaar oud zijn.

De toegang tot de Fluweelengrot is wel 5 euro, maar dat valt mee als je ziet wat je er allemaal voor terug krijgt. Daarbij gaat de opbrengsten naar de Stichting Kasteel van Valkenburg, die de kasteelruïne en de Fluweelengrot in stand houdt. De kerstmarkt in de Fluweelengrot is elk dag open tussen 14 november en 23 december tot ongeveer 19 uur. 

EPA

3. Parijs

Shutterstock
Parijs wordt al de lichtstad genoemd. Tijdens de kerstperiode zetten de Parijzenaars dat nog eens extra in de verf. In Parijs zijn er verschillende kerstmarkten, waarbij het er eigenlijk op neer komt dat de stad één grote kerstmarkt is. Overal valt er wel iets te beleven. Op de kerstmarkt La Défense (bij de Grande Arche) staan meer dan 350 stalletjes. Op Trocadero, recht in het centrum vind je 120 ondernemers van over de hele wereld. Schaatsen kun je op de Montparnasse doen en op Place de la Concorde staat het reuzenrad dat je een prachtig uitzicht geeft over Parijs en de Seine. 

Op de Place Saint Germaindes Prés staat letterlijk een kerstdorp met 25 chalets en op de Place Saint-Sulpice vind je kleine kunstwerkjes en ambachtelijke cadeaus. Maar de grootste en mooiste is natuurlijk die op de Champs-Elysées. Als je besluit een kerstbezoek te brengen aan Parijs, mag je die zeker niet overslaan! Je zult even verblind worden door de vele lichtjes, maar zet je daar overheen en wandel over ’s werelds bekendste straat langs de vele, vele kerstkraampjes. Drink, eet en koop!

De meeste kerstmarkten in Parijs zijn al open vanaf 5 november en gaan weer dicht op 6 januari. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals Trocadero, die pas opengaan vanaf 13 december.

4. Londen

London Town
Londen is sowieso al een shoppingwalhalla, tijdens de kerstdagen ben je er zeker blut. Harrod’s heeft half augustus al haar kerstafdeling klaar en ook de kleinere winkels zijn voorbereid. Interessant om te weten: op tweede kerstdag is het Boxing Day en begint de grote uitverkoop. Voor de traditionele kerstmarkten kun je beter naar Duitsland gaan, maar Londen kan er ook wat van. Het Winter Wonderland in het gigantische Hyde Park heeft een beetje van alles en nog wat. Kraampjes, een schaatsbaan en reuzenrad (niet te verwarren met de London Eye), een Magical Ice Kingdom en ook verschillende circussen. Helaas zijn de attracties wel vrij duur, reken op 10 tot 15 euro voor een volwassene. Maar de kerstsfeer opsnuiven kost natuurlijk niets, en dat kan overal in Londen. Naast Winter Wonderland zijn er nog tientallen andere kerstevenementen. Winterville in Victoria Park, Christmas Fair in de Chelsea Physic Garden en de Southbank Centre’s Winter Festival. Voor ons is het Christmas Chocolate festival ook interessant. Zij die de chocolade beu gegeten zijn, kunnen zich naderhand wagen aan een typische Britse meatpie. De meeste kerstmarkten in Londen zijn open van 1 november tot 3 januari, maar sommige sluiten ook vlak voor Kerstdag. 

5. Praag

Shutterstock
Kerstmis is een van de belangrijkste feestdagen in Tsjechië en tussen kerst en nieuwjaar nemen de meeste mensen vakantie, waardoor er nog meer leven is in de  Praagse straten. Praag is een van de mooiste steden in Europa en het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Stel je eens voor hoe dat eruitziet met kerst! Op Old Town Square staat een gigantische, verlichte kerstboom en daar vind je ook de grootste kerstmarkt. De kleinere marktjes staan op Namesti Republiky, Havelska Triste en Namesti Miru. 

Er worden klassieke cadeaus verkocht, zoals houten speelgoed en decoratie maar ook Tsjechische specialiteiten zoals glaswerk en keramiek. Doorheen het jaar staat Praag al vol met gespecialiseerde peperkoekwinkeltjes. Tijdens de kerstperiode moeten ze er natuurlijk van profiteren dus zie je overal peperkoeken kerstmannen en rendieren opduiken. Het is eens iets anders dan gepofte kastanjes.

Praag is klein genoeg om te voet te doen dus je hoeft je niet te haasten om elk kraampje te zien.Nog een voordeel aan Praag: de euro is er nog niet ingevoerd, dus verblijf en eten zijn er een stuk goedkoper dan in pakweg Parijs. In Praag kan je de kerstmarkten bezoeken vanaf 29 november tot 1 januari. Ze zijn meestal open van 9 uur tot 19 uur. 

Shutterstock

6. Brussel

Brussel Winterpret
Brussel is voor ons gemakkelijk dichtbij, dus we hoeven er geen heel weekend voor te plannen. Al zijn een paar uur hier wel heel snel voorbij. In Brussel vind je de grootste kerstmarkt van België, met maar liefst 240 standjes. Naast kerstversieringen, de vele kraampjes met glühwein, bratwurst en cadeaus, zijn er ook attracties. Draaimolens, een schaatsbaan en een reuzenrad. Elk jaar wordt de Grote Markt versierd met een gigantische kerstboom, die komt dit keer uit Riga en zal zoals altijd vol gehangen worden met lichtjes. Dit jaar is er ook opnieuw het grote klank- en lichtspel van Winterpret. Het plein wordt verlicht met 1.600 spots die weerkaatsen op het stadhuis en het Broodhuis. 

Voor de echte kerstfreaks: volg de Kerstparade op zondag 14 december door de straten. Of verkleed je als kerstman en loop gewoon zelf mee, niemand die het opmerkt. Elke vrijdag vinden er concerten plaats op de schaatsbaan en op 19 december kan je walsen op het Bal van de grote Markt

Wie de kerstsfeer liever laat voor wat het is, kan naar een van de tentoonstellingen rond de markten. In de Beurs vind je Giants of the Earth, een expositie over ’s werelds grootste dieren. In la Bellone is er La Bellone doorbreekt de muur, in de Centrale for Contemporary Art de tentoostelling Emilio Lopez-Menchero en Esther Ferrer en in het Muntcentrum Mister Emma Art Loft. Kunstliefhebbers zullen zich niet vervelen.

De kerstmarkt van Brussel gaat van start op 28 november en sluit weer op 4 januari. Hij is open van 12 uur tot 21 uur en tijdens het weekend tot 22 uur.

YouTube

7. Dusseldorf

EPA
Düsseldorf is het centrum voor Kerstmis in Duitsland. Anderhalve maand lang staat de stad op zijn kop en wordt overladen met versieringen en lichtjes, geen enkel hoekje wordt vergeten. De kastanjebomen die kenmerkend zijn voor Düsseldorf worden met duizenden lampjes behangen. Het historisch centrum is dan ook de ideale locatie voor een kerstmarkt. Die is verspreid over zes pleinen die met elkaar in verbinding staan. De sterrenmarkt is waarschijnlijk één grote lichtvlek vanuit de ruimte en doet zijn naam eer aan. Kinderen of kinderlijke volwassenen kunnen gaan (gratis) schaatsen op het Gustal Grundgens Platz, naar het poppentheater op het Schadowplatz of zich misselijk draaien in het reuzerad.

Je vindt er de cliché kerstcadeaus zoals kerstmutsen en -sokken, maar ook ambachtslieden zoals metaalsmeden, glasblazers en kaarsenmakers. Elk kraampje probeert zijn eigen ding te doen. Als je op zoek bent naar een uniek cadeau, zit je hier dus goed. Verhongeren zal je ook niet doen, want er zijn tientallen kraampjes met hotdogs, hamburgers, wafels en pannenkoeken.

De kerstmarkt loopt van 20 november tot 23 december en is elke dag open tot 20 uur. Op vrijdag en zaterdag is dat een uur langer. Met de auto doe je er iets minder dan 2,5 uur over, maar als je gedoe met parkeren wilt vermijden kan je met de trein gaan. De Thalys doet er 3 uur over en kost tussen de 65 en de 85 euro (de prijs  kan verschillen van dag tot dag). 

EPA

8. Barcelona

Bruisend Barcelona
Het eerste pluspunt aan de kerstmarkten in Barcelona? Het weer! Laat dat cliché van een witte kerst vallen (want die krijgen we toch nooit) en trek naar zonniger oorden. In Barcelona kan de temperatuur in december nog op lopen tot 18 graden. Wij zijn ondertussen alweer vergeten hoe dat aanvoelt. Nog een pluspunt: niemand kan beter feesten dan Spanjaarden, zelfs niet met Kerstmis. Ja, ze hebben een aantal tradities waar ze aan vasthouden, maar feesten in Barcelona is ook een traditie, toch?

De grootste en oudste kerstmarkt van Barcelona is La Fira de Santa Llúcia in de gotische wijk. Dit jaar is het de 228ste editie en er zijn zo’n 300 kraampjes. La Fira is een vrij traditionele markt, maar je vindt er geen glühwein en bratwurst. Wel kerstbrood en turron, een typisch Spaans dessert. En vergeet de sangria niet.

Aan de Sagrada Familia is er natuurlijk ook een kerstmarkt. Kerstshoppen met uitzicht op de beroemde, verlichte kathedraal, wie wil dat niet? Daarnaast is er ook de Three Kings Fair, tere ere van Driekoningen, een feestdag die in spanje een stuk bekender is dan bij ons. Als je zin hebt om een goede (kerst)daad te verrichten, kun je naar de Fira de Nadal solidaria. Dit is een liefdadigsheidskerstmarkt die de nadruk legt op ambachtelijke producten.

De kerstmarkten in Barcelona kan je bezoeken vanaf eind november tot 23 december. De Three Kings Fair en Fira de Nadal Solidaria beginnen pas op 19 en 13 december. Ze sluiten tussen 21 en 22 uur. 

Shutterstock

9. Gent

YouTube
Als tegenhanger van de Gentse Feesten in juli, worden in de winter de Gentse Winterfeesten georganiseerd. Vorig jaar was de eerste editie een succes en dat zal dit jaar wel niet anders zijn. De kerstmarkt in Gent is niet erg groot, maar daarom net des te gezelliger. En de verlichte Sint Baafskathedraal bevestigt dat alleen maar. De kraampjes staat opgesteld vanaf het Sint-Baafsplein, over de Botermarkt, het Gouden Leewplein, Klein Turkije en eindigt op de Korenmarkt. 

Eten en drinken is hier geen probleem. Jenever, warme chocolademelk van de Quetzalbar, pannenkoeken, frieten, … Keuze genoeg! En natuurlijk vind je er ook cadeaus of gewoon iets leuks voor jezelf.  Onder de stadshal (of Schaapstal, om het in het Kerstthema te houden) wordt opnieuw de 700 vierkante meter grote schaatsbaan aangelegd. Daarna kan je op z’n Oostenrijks gaan après-skiën in de Moosbar, waar ook vaak bands en dj’s komen optreden. 

De kerstmarkt is geopend van 5 december tot 4 januari en is elke dag open tot middernacht. Ideaal om daarna nog een stapje in de wereld te zetten met je nieuw kerstmuts op. 

YouTube

10. Leuven

Kerstmarkt
De kerstmarkt in Leuven is zoals de andere kerstmarkten. Je kan je er naar hartelust zat zuipen met gluhwein en volproppen met strudels. Cadeaus, kerstballen, slingers, je vind het er allemaal. Same old, same old, zou je denken. Maar de echte reden waarom je naar hier moet komen, is om een kijkje te nemen op het Ambachtenpleintje. Hier tonen kunstenaars en ambachtslui hun unieke creaties. Want het mag ook eens iets anders zijn dat in de kerstboom hangt, toch? Een schilderij bijvoorbeeld?

Nog iets dat je moet zien in Leuven is de kerststal. Klinkt niet meteen bijzonder en een kerststal vind je tegenwoordig wel op elk pleintje. Maar deze is er eentje met echte dieren! Elk jaar leent een landbouwer uit de streek zijn schapen en ezel uit om de Leuvense kerstmarkt net dat ietsje meer te geven. Benieuwd of iemand ook zijn baby wil afgeven om kindeke Jezus te spelen. Chance of a lifetime! Santa Claus himself is ook aanwezig voor de kinderen of voor jou, als je ook eens zin hebt om op de schoot van de Kerstman te kruipen.

Minpuntje aan de kerstmarkt in Leuven: Hij gaat open op 11 december hij stopt alweer op 21 december. Last minute kerstcadeaus shoppen zit er hier dus niet in. Hij is wel elke dag open tot 22 of 23 uur, handig voor zij die in de file moeten staan. 

Thinkstock

11. Hamburg

Thinkstock
Voor het geval je op alle bovenstaande kerstmarkten niets interessants gevonden hebt of ze gewoon beu bent, biedt Santi Pauli de oplossing. Op de Spielbudenplatz in Hamburg wordt elk jaar een erotische kerstmarkt opgesteld. Over sneeuw of vriestemperaturen moet je je dus geen zorgen maken, hier krijg je het warm!

Je kan er gewone cadeautjes vinden zoals juwelen, maar ook souvenirs die je niet meteen op andere kerstmarkten tegenkomt, zoals vibrators en andere seksspeeltjes. Misschien niet de ideale plek om voor je schoonmoeder te gaan shoppen, maar jijzelf komt er waarschijnlijk wel aan je trekken. In de Santi Pauli Strip tent kan je een lapdance krijgen van Santa’s little helpers en wordt je bediend door topless serveersters.

Geen zorgen, voor de vrouwelijke bezoekers zijn er ook halfnaakte mannen te vinden waar de Chippendales nog iets van kunnen leren. Geen doorsnee kerstmarktje dus. Als je altijd al droomde van een handgesneden, houten dildo, this is the place to be. Santi Pauli start op 20 november en wordt weer afgebroken op 23 december. De markt is open tot 23 uur en tot 24 uur in het weekend. Toegang is gratis.

YouTube
Bron: Kerstmarkt, Tourist Guide, Huffington Post, Christmasmarkets
Meer
Lees meer...