De 16 jaar oude Nokia 8210 is nog verrassend populair en hier is waarom

Terwijl we ieder jaar zotte toestanden zien wanneer Apple of een andere mobiele reus een nieuwe smartphone op de markt brengt, willen sommige personen niets liever dan een zestien jaar oude Nokia 8210. Niet uit nostalgie, maar wel om praktische redenen. Die nieuwe toestellen blijken immers helemaal niet zo handig als je in het drugsmilieu werkt.

Walt en Jesse zouden in Breaking Bad het best af geweest zijn met een goede oude Nokia. Ooit waren die toestellen enorm populair bij de eerste echte gsm-generatie. Drugsdealers geven volgens het Britse Vice echter nog steeds de voorkeur aan oude telefoons en uit een onderzoek bij bronnen in het milieu blijkt dat de Nokia 8210 de absolute nummer één is. De Nokia 8210 verscheen in 1999 op de markt. Het is een eenvoudig toestel zonder Bluetooth, zonder wifi, maar met infraroodtechnologie. Het was destijds de lichtste telefoon die Nokia ooit had uitgebracht.

Niet op te sporen

Waarom liever geen smartphones? Natuurlijk hebben ze ook voor dealers hun voordelen, maar die wegen blijkbaar niet op tegen de nadelen. De belangrijkste reden is het feit dat ze moeilijk op te sporen zijn. Met moderne smartphones kan de politie gemakkelijker achterhalen waar dealers geweest zijn. Voorts is er het probleem waar we allemaal wel eens om vloeken: de batterij. “Een oude Nokia kan ik tenminste vertrouwen”, verklaart een anonieme bron aan Vice.

Daarnaast hebben ze dus wel een infraroodpoort, waarmee dealers hun contacten verspreiden zonder dat ze eerst hun SIM-kaarten moeten wisselen.

Wikimedia commons: Tankwart

Ze brengen nog heel wat op

Nog volgens Vice staan de toestellen nooit lang te koop. Een verkoper verklaarde dat zijn stock altijd snel is uitverkocht wanneer hij er in voorraad heeft. Een junk vertelde het magazine dat hij zijn 8210 ooit verkocht heeft aan zijn dealer. Die gaf er dan natuurlijk geen geld voor, maar wel een voorraad crack die best veel geld waard was. Ook op eBay leveren de toestellen nog behoorlijk wat geld op, tot 40 euro, wat veel is voor verouderde technologie.

Zelfs in gevangenissen blijkt de Nokia 8210 heel populair te zijn. Bezoekers smokkelen ze al eens binnen door ze te verstoppen in hun anus. Probeer dat maar eens met de iPhone 6 Plus…

eBay
Meer
Lees meer...