De 20 irritante Facebooktypes die iedereen tegenkomt

Facebook bestaat in 2014 tien jaar, en daarom belichten we een donkere kant van de sociaalnetwerksite: niet alle berichten die je ziet opduiken zijn ‘leuk’, en je komt ook in contact met irritante mensen die op je zenuwen werken.

Hier zijn twintig vervelende types die je tegenkomt op Facebook, gebaseerd op een overzicht van CNN en een lijst van LoveMyVouchers.co.uk.

1. De vriendverzamelaar

Cijfers over hoeveel Facebookvrienden gebruikers gemiddeld in hun lijst hebben, variëren sterk. Sommige mensen hebben echter absurd veel contacten, die ze gewoon verzamelen om interessant te lijken.

2. Het dolverliefde koppeltje

Dit type gebruiker zet de hele tijd stroperige liefdesverklaringen online en post veel kleffe foto’s van zichzelf met zijn of haar partner. Heeft vaak ook twee hoofden als profielfoto. 

3. De voyeur

Voyeurs delen zelf weinig en reageren zelden op jouw posts. Ze bekijken echter wel alles wat jij online zet met iets te veel nauwkeurigheid, wat dan blijkt wanneer je er eens mee praat. Een beetje creepy.

4. De wannabe-Masterchef

Wauw, je kan eten maken. En daar een foto van nemen. En je kan die foto ook nog voorzien van een mooi kleurtje en een kadertje! Wauw, je bent echt geweldig. Geweldig irritant ja!

5. De paparazzo

Paparazzi posten genante foto’s van jou, die ze nog taggen ook. Het maakt die kater van de uit de hand gelopen avond alleen maar erger.

6. De babyfreak

De geboorte van je kind is een van de mooiste momenten van je leven. Niet al je Facebookvrienden willen echter elke dag tien nieuwe foto’s van je uk zien. Noch al die vréselijk kleffe memes over het feit dat jouw kind het liefste ter wereld is.

7. De zuurpruim

Zuurpruimen doen niets anders dan klagen en grijpen elke mogelijkheid aan om hun sarcastische en cynische commentaar te delen met anderen.

8. De stoefende reiziger

Dit type Facebooker wordt enkel actief wanneer ie op reis is. De check-ins en vakantiefoto’s vliegen dan online met als enige doel vrienden thuis jaloers te maken.

9. De overdrijver

Wie graag de waarheid een beetje aandikt, doet dat beter op café en niet op Facebook.

10. De schaamteloze zelfpromotor

‘Kom naar mijn evenement’, ‘koop iets uit mijn winkel, ‘luister naar mijn nieuw nummer’… en ja, ook ‘lees mijn nieuw artikel’. Sommige gebruikers doen niets anders dan de aandacht vestigen op hun eigen verwezenlijkingen of bezigheden. Aandacht vragen is een ding, erom staan schreeuwen is nog iets anders.

11. De professionele debatteerder

Je zou in het echte leven niet lang bevriend blijven met iemand die de hele tijd zit te vitten, je tegenspreekt en neerbuigend zit te doen over alles wat je zegt. Dat geldt ook voor deze vermoeiende Facebookvrienden.

12. De koning der vaagheid

Sommige gebruikers hullen zich in vage uitspraken zoals: “Je zal wel zien…”. Ze proberen mysterieus over te komen, maar hun woorden slaan nergens op.

13. De zielige Bambi

Een ergere variant van het vorige type is de ‘zielige Bambi’, die de vage posts meteen ook neerslachtig maakt, genre “Marie voelt zich vandaag triest”. Deze gebruikers hengelen gewoon naar medelijden en aandacht.

14. De slechte speller

Niemand houdt van spellingnazi’s, maar wie echt té slordig schrijft, komt over als een idioot.

15. De Candy Crush-maniak

Verzoeken van games zijn al lang een bron van ergernis, of ze nu dienen voor het onderhoud van een virtuele Farmville-boerderij of het verplaatsen van virtuele snoepjes in Candy Crush. Doe wat je wil in je vrije tijd, maar val anderen er niet mee lastig.

16. De oude ‘vriend’ van vroeger

Facebook is vaak dé uitgelezen plaats om schoolvrienden van vroeger terug te vinden. Niet iedereen is echter tuk op vriendschapsverzoeken van een vage kennis uit een ver verleden.

17. De chronische uitnodiger

Deze gebruikers vallen je niet alleen lastig met gamesverzoeken, maar ook met petities die je moet tekenen, quizzen waaraan je moet deelnemen, groepen waarvan je lid moet worden en evenementen waar je naartoe moet. En wil je nu écht weten wat voor Star Wars-personage je bent?

18. De dorpsomroeper

Sommige gebruikers melden breaking news meteen op hun tijdlijn, ook wanneer heel de wereld het al weet.

19. De updateverslaafde

Volgens een enquête van LoveMyVouchers.co.uk is de updateverslaafde de meest irritante Facebookgebruiker van allemaal. Het gaat om gebruikers die echt constant melden wat ze aan het doen zijn, of ze nu gaan winkelen, een koffie drinken of bij de kapper zitten. Interesseert uiteindelijk geen kat.

20. De TMI’er

Nog erger zijn de Facebookers die niet enkel onbenullige dingen delen, maar ook zaken die je écht niet wilt weten. Nieuwtjes over hun seksleven, relatieproblemen of lichaamsfuncties bijvoorbeeld: too much information

Meer
Lees meer...