De 8 grootste montagefouten in bekende Hollywoodfilms

De 8 grootste montagefouten in bekende Hollywoodfilms

Een foutje dat tijdens het monteren van een film door de mazen van het net glipt, het overkomt zelfs de grootste namen in de filmwereld. Na de recente fout van de Starbucksbeker in ‘Game of Thrones’ is het het geschikte moment om de acht meest absurde filmfouten eens op te rakelen. ‘Jurassic Park’, ‘Gladiator’ of ‘Braveheart’, geen enkele van deze toppers kon eraan ontkomen. 

Om de Starbucksbeker in de laatste aflevering van Game of Thrones wat te laten verteren, is het geen slecht idee om enkele slordigheden van andere films op te lijsten. HBO reageerde op die blunder door toe tegen dat ze in de fout waren. Toch heeft Game of Thrones nog steeds een speciale plaats in ons hart. Ook deze producties lieten gigantische montagefouten staan.

1. North By Northwest

Hoewel het één van Alfred Hitchcocks’ beste films is, waren toch niet alle personages even goed op elkaar afgestemd. Op het moment dat Eva Marie Saint haar geliefde Cary Grant neerschiet, stopt een jongetje rechts op de achtergrond zijn vingers nog in zijn oren voordat het schot gelost wordt. Het is duidelijk dat deze scène niet vanaf action one een schot in de roos was en dat het jongetje nog wel enkele scènes extra kon gebruiken.

2. The Goonies

youtube

Een bende jonge tieners vindt een plattegrond van piraat Eénoog Willy en staat te springen om op zoek te gaan naar de schat. In de film zie je tal van gekke avonturen die deze kids beleven. Op het einde vertelt het personage Data enkele spannende verhalen tegen de journalisten, waaronder eentje dat hij aangevallen werd door een reuze-inktvis. Maar op dat moment stop je eventjes met ademen. En denk je: inktvis? Heel eigenaardig inderdaad, want in de originele versie was deze aanval nooit te zien.

3. Jurassic Park

In deze scène van Jurassic Park praat de dief Dennis Nedry via een online gesprek op zijn computer met een medeplichtige. Alhoewel, dat was op zijn minst de bedoeling. Als je goed kijkt en luistert dan zie je dat Nedry praat tegen een vooraf opgenomen video. Van een echte professionele montage kan je hier niet direct spreken en dat is toch wel wat we verwachten van de persoon die verantwoordelijk is voor het monteren van de énige échte Jurassic Park-films.

4. Pulp Fiction

Regisseur Quentin Tarantino kan dan wel een perfectionist zijn, maar die nauwkeurigheid missen we toch een beetje in de scène waarin Jules en Vincent een partijtje kogels ontwijken. Vlak voor een witte muur worden deze twee bekogeld, maar nog voor de kogels het wapen uit zijn, zie je al enkele gaten in de muur. De verschijning van Jules als een echte huurmoordenaar wordt hier alleszins versterkt, al gooien de schoten op de muur wel wat roet in het eten voor deze scène.

‘Game of Thrones’ blundert met Starbucks-beker in beeld.

5. Braveheart

Braveheart van Mel Gibson, die hier zowel de regisseur als hoofdrolspeler is, werd een groot succes. Maar toch werden enkele dingen tijdens de montage over het hoofd gezien. Rubberen wapens werden door de fans nog door de vingers gezien, maar een auto op de achtergrond met daarop enkele strijdende piekenieren, dat was toch wel zeer treffend.

6. Independence Day

David Levinson doet als ambitieuze en vastberaden medewerker in Area 51 zijn beklag over het lot van de wereld: de enorme vervuiling en ontbossing die onze wereld om zeep helpen. Maar in zijn gedrevenheid struikelt hij over een ton waarop het woord ‘Art Dep’ staat geschilderd. Heeft het decorteam zich hiermee beziggehouden of heeft iemand toevallig zijn afval hier achtergelaten?

7. Gladiator

Tijdens de heropvoering van de Battle of Carthage rijdt er een kar in forse snelheid tegen een muur en maakt die een volledige flip-over met als gevolg dat je een gasfles ziet opduiken. Dat de Romeinen een belangrijke schakel waren bij enkele technologische voorzieningen zoals onze straten en aquaducten, valt zeker niet te ontkennen. Maar voor zover we weten was gas niet één van hun verdiensten.

Hij gaat ’t echt doen: Mel Gibson bevestigt sequel op ‘The Passion Of The Christ’ (2004).

8. Django Unchained

In Django Unchained, de western bij uitstek van Quentin Tarantino, springt Jamie Foxx meteen in het oog met zijn opvallende fancy zonnebril. Het brilletje gaat mee gedurende heel de film die zich afspeelt tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. Nogal eigenaardig als je weet dat de zonnebril pas uitgevonden werd in 1929.

Gesponsorde artikelen