De Amerikaanse staat Alabama legt strengste abortuswet ooit voor én hij zal er komen ook

De Amerikaanse staat Alabama legt strengste abortuswet ooit voor én hij zal er komen ook

Alabama legt strengste abortuswet ooit voor, waarin het verboden is om abortus te plegen, meteen nadat de zaadcel is bevrucht door de eicel. Nadat er onenigheid ontstond over de vraag of vrouwen die zwanger waren door incest of verkrachting een legale abortus mochten laten ondergaan, stelde de Senaat de goedkeuring van de wet nog uit tot dinsdag. Maar volgens de democratische minderheid is er geen enkele mogelijkheid dat de wet niet zal passeren. 

Deze week heeft de wetgevende macht van Alabama de meest beperkende abortuswetgeving ooit voorgelegd. Hij moet wel eerst nog worden goedgekeurd door de Senaat van de staat en door de gouverneur, maar door de conservatieve meerderheid in Alabama bestaat hier geen twijfel over.

Voogdij delen met verkrachter

De Alabama Human Life Protection Act stelt elke abortus strafbaar meteen nadat een zaadcel een eicel heeft bevrucht. Het wetsvoorstel kent geen uitzonderingen voor verkrachting of incest en verwaarloost ook de rechten van de moeder in geval van verkrachting. Wat er dus voor kan zorgen dat een moeder kan worden gedwongen de voogdij te delen met haar verkrachter. Dokters die een abortus uitvoeren, zouden 99 jaar gevangenisstraf krijgen en vrouwen die een abortus plegen in een andere staat krijgen een strafblad. Op de koop toe kan een vrouw die plots een miskraam heeft, verdacht worden van moord.

Roe vs Wade

Door de conservatieve meerderheid in het hooggerechtshof denken ze een goede kans te maken in het terugdraaien van het Roe versus wadeverdrag. Dat is een verdrag dat het recht op abortus vastlegde. Volgens deze wet is een ongeboren vrucht tot drie maanden nog geen persoon, wat er dus voor zorgt dat de keuze van de vrouw een grondrecht is. Abortus staat in alle zuidelijke staten van de VS onder druk. Ohio, Tennessee, Missouri, Georgia, Texas, Arkansas, Kentucky, Mississippi en Florida zijn andere staten waar de abortuswetten zijn aangescherpt. Maar Alabama spant toch de kroon, waar je al geen abortus meer mag plegen een nanoseconde na de bevruchting van de eicel.

Hier zie je de onenigheid in de rechtszaal door een video van AL.com:

Met deze strenge wetten lijkt het erop dat het verhaal van Margareth Atwood, The Handmaids Tale, werkelijkheid wordt en de Verenigde Staten stilaan iets weg krijgt van de fictieve staat Gilead. In deze serie worden vruchtbare vrouwen door een kelderend geboortecijfer als staatseigendom bekeken en moeten ze kinderen baren voor het in stand houden van de gemeenschap. De rode cape’s die de vrouwen in de serie dragen worden wel eens gedragen in protestbewegingen tegen het verstrengen van de abortuswetten.

Op Twitter heerst er vooral veel onvrede over het verdrag. Iemand vergeleek het verplichten van vrouwen om hun foetus te behouden, met mensen verplicht te laten doneren van hun organen, want dat zou echt Pro-Life zijn.

Hier kan je de tweet lezen:

Het blijft dus wachten tot morgen of de wet effectief zal worden goedgekeurd, maar veel hoop is er niet met de machtige christelijke lobbygroepen in Alabama.

Gesponsorde artikelen