De beste smartphones om foto’s te nemen

De beste smartphones om foto’s te nemen

De camera’s van smartphones zijn de voorbije jaren fel geëvolueerd. Hoewel ze natuurlijk niet kunnen tippen aan degelijke spiegelreflexcamera’s, laten ze compactcamera’s die enkele jaren geleden als goed werden beschouwd wel achter zich. Zeker bij foto’s waarvoor je niet hoeft in te zoomen kan je prima beelden kieken met je telefoon. We zetten de beste smartphonecamera’s op een rij, maar staan eerst even stil bij enkele termen en misverstanden.

De obsessie met megapixels

Sommige mensen staren zich blind op het aantal megapixels van hun toestel, maar dat cijfer alleen is allesbehalve zaligmakend. Je hebt aan een toestel met vier megapixel eigenlijk meer dan voldoende wanneer je enkel foto’s wilt nemen om op je computer of tv te bekijken, of om Facebook-vrienden te tonen waar je bent. Zelfs voor een gewone afdruk volstaat vier megapixel. De kwaliteit van je foto hangt meer af van de lens en vooral de kwaliteit van de beeldsensor in de camera.

Die sensor zet het optische beeld om in een elektronisch signaal, en daarbij geldt kort door de bocht dat een grotere sensor ook beter is. De meeste smartphones hebben een 1/3 inch-sensor, en hoe kleiner de waarde achter de schuine streep, hoe beter. De diafragma-opening bepaalt hoeveel licht binnen een bepaalde tijd door de lens kan, en daarbij is een kleinere F-waarde beter. Meer megapixels betekent dan wel meer detail, maar ook dat de individuele pixels minder licht krijgen en dat je foto’s daardoor meer risico lopen op ruis. Of een camera goed of slecht is hangt dus af van heel wat factoren tegelijk, in welke omstandigheden je wilt fotograferen én welke instellingen je daarbij gebruikt.

Dat gezegd zijnde: hier vind je een overzicht van de beste smartphonecamera’s van het moment:

Nokia Lumia 1020

De Lumia 1020 heeft een whopping 41 megapixelcamera met een opmerkelijke 1/1,5 inch-sensor en een F2.2-diafragma. De Windows Phone krijgt goede punten voor de innovatieve digitale zoom, de optische stabilisatie, de sterke xenonflash en de handige Nokia Pro Cam-app die zich prima manueel laat instellen. Het toestel heeft ook een fysieke cameraknop en laat je dankzij een firmware-update zelfs toe RAW-beelden te bewaren. Andere toestellen zijn vaak wel sneller.

kos

Samsung Galaxy S4

De 13 megapixelcamera van de Galaxy S4 heeft een F2.2-lens en een 1/3 inch-sensor, is erg snel klaar voor een opname en beschikt over een krachtige ledflits. De Android-telefoon scoort dankzij de heel snel bereikbare functies voor speciale of aangepaste modussen voor bv. panoramafoto’s, nachtfoto’s, geanimeerde foto’s, HDR-opnames… Een hele verbetering ten opzichte van de S3, waar je slechts enkele items snel beschikbaar kan maken. Daarnaast heeft de S4 ook handige tools om bv. de vijf beste gezichten uit een groepsfoto te selecteren en die samen te voegen, om foto’s te nemen tijdens het filmen of om een ongewenste persoon uit een foto te wissen.

Thinkstock

Apple iPhone 5S

De iPhone 5S heeft een uitstekende camera en beschikt over een flits die met twee ledlichtjes tegelijk werkt en zo kleuren heel accuraat weergeeft. Apple koos voor een 8 megapixelcamera met een 1/3 inch-sensor en een diafragma van F2.2. Door de ‘lage’ megapixelwaarde krijgen alle pixels veel licht, wat ruis voorkomt en de foto’s helder en natuurgetrouw maakt. De camera functioneert zo goed in schemerlicht, krijgt lof voor de panoramamodus en reageert snel. De camera-app werkt vlotjes, hoewel je niet veel ruimte hebt om zelf dingen in te stellen. 

kos

Sony Xperia Z1

De Xperia Z1 heeft een lens met een 27 mm brede hoek, een heldere F2.0 diafragma-opening en een 1/2,3 inch-beeldsensor. Doordat hij waterdicht is en een fysieke afdrukknop heeft, kan je er ook onder water mee fotograferen. Hij doet het ook uitstekend bij weinig licht. Het toestel beschikt over een heleboel snufjes en gimmicks, zoals de augmented reality-functie om een T-Rex in je huiskamer te ‘fotograferen’, of in real time een kattenmasker of een hoedje op je hoofd te plaatsen. Praktischer is bijvoorbeeld de ‘timeshift burst’, waarmee je 61 beelden per 2 seconden vastlegt – één seconde voor en één seconde na het indrukken van de sluiterknop. 

kos

Aparte gevallen

Voor wie betere foto’s wil maken dan zijn telefoon aankan, maar toch geen groot toestel wil meezeulen, zijn enkele speciale apparaten op de markt. 

Samsung Galaxy S4 Zoom

De Samsung Galaxy S4 Zoom is eigenlijk een compactcamera met een ingebouwde telefoon. De 16 megapixelcamera met xenonflits beschikt over een handige 10x optische zoom, maar de lens schuift zo sterk in dat het toestel toch in je broekzak past. De lens heeft zelfs een zoomring, al kan je ook via het aanraakscherm zoomen.

Buiten die camera is het toestel wel minder krachtig dan de ‘echte’ S4: zo is het scherm kleiner en heeft het een resolutie van 540 x 960 pixels, terwijl de gewone S4 beschikt over een full HD-resolutie van 1.080 x 1.920 pixels. Jammer, want het beeld reageert bijvoorbeeld vrij traag wanneer je wil zoomen. Andere nadelen van het toestel zijn dat je tijdens het nemen van portraitfoto’s snel de flits blokkeert, en ook dat de lens wel eens in de weg zit bij normaal smartphonegebruik. Maar dat zal waarschijnlijk wel wennen.

De sensor van de S4 Zoom laat veel meer licht binnen dan de gewone S4, en ook helemaal ingezoomd krijg je opvallend heldere foto’s. De software bevat alle opties die je in een compactcamera mag verwachten, plus een hoop handige voorgeprogrammeerde settings voor bepaalde omstandigheden, van vuurwerk tot silhouetten op het strand, van een ‘best of’-foto tot lichtsporen van voorbijrijdende wagens. Onze favoriet is de functie die een geluidje afspeelt om baby’s naar de camera te laten kijken – werkte geweldig de voorbije feestdagen!

kos

Opklikbare lenzen

Je hebt ook lenzen die je op je smartphone kan klikken. In tegenstelling tot wat je zou denken, dienen ze niet als ‘verlengstuk’ van je smartphonelens. Het zijn volwaardige camera’s, die je bedient met een app op je smartphone. De verbinding met de lens komt dan tot stand via een draadloze wifi- of NFC-verbinding. De lenzen zijn van prima kwaliteit: zo heeft de QX100 van Sony een 1/1 inch-sensor, een wereld van verschil met gewone smartphonecamera’s – maar ook nog ver verwijderd van de kwaliteit van spiegelreflextoestellen. De lens heeft weliswaar slechts een 3x optische zoom, terwijl de QX10 een 10x optische zoom heeft, maar dan weer een minder goede beeldsensor. De bediening verloopt alleszins erg vlot. Je kan inzoomen via je smartphoneschem of via de zoomring aan de lens, en scherpstellen gaat bijvoorbeeld door op je scherm te duwen op het punt dat je scherp wilt. Meer instellingen, zoals de belichting, zijn eenvoudig te bereiken. Een dergelijke lens is alleszins een erg compact compromis voor wie geen groot fototoestel wil meezeulen maar toch superieure foto’s wil maken dan met een smartphone. Aan de andere kant kost het bovenhalen van de lens, het opklikken ervan en de verbinding ermee maken wel wat tijd.

kos
Steven Alen

Gesponsorde artikelen