De Bitcoin-koers blijft schommelen

Ongetwijfeld dat iedereen de digitale munt bitcoin nu wel kent. In ‘13 bereikte de bitcoin een hoogtepunt van 870 euro en staat bekend als een interessante, maar tikje risicovolle belegging. Inmiddels is het oude hoogtepunt doorbroken en schoot de bitcoin-waarde begin 2017 ver boven de duizend euro om vervolgens wat terug te zakken in waarde.

De munt staat bekend door zijn extreme koersschommelingen, een koers stijging of daling van tientallen procenten in een dag is voor de digitale valuta niks nieuws. De bitcoin verschilt met traditionele beleggingen omdat de belegger de bitcoins echt zelf beheerd. In een zogenaamde bitcoin wallet wordt de investering opgeslagen en is de belegger zelf verantwoordelijk voor zijn of haar investering.

Door de bitcoins zelf te beheren is de belegger in staat om de de munten aan verschillende partijen te verkopen, zo kan er snel worden gekozen voor de beste aanbieder. Niet alleen westerse beleggers maar ook voor ontwikkelingslanden is de munt interessant. De digitale valuta lijkt een uitkomst te bieden als alternatief waardemiddel in economisch onzekere tijden. De populariteit van de munt is de afgelopen maanden toegenomen in landen als India en Venezuela waar het monetair beleid van de lokale centrale banken economische onzekerheid brengt. In België wordt de munt gebruikt, in onder andere Antwerpen zijn er 8 winkels waar afgerekend kan worden met de bitcoin.

Wat de toekomst zal brengen voor ‘s werelds eerste digitale en decentrale valuta is onzeker. Toch blijft de bitcoin en de achterliggende technologie de blockchain een interessante technologie die ongetwijfeld een grote waarde toevoegen aan het huidige systeem.