Left Right
scrollTop top

De Brexit is nog niet koud of UKIP-leider Nigel Farage slikt fameuze belofte al in


De Brexit is nog niet koud of UKIP-leider Nigel Farage slikt fameuze belofte al in

Om een Brexit af te dwingen trok UKIP-leider en euroscepticus Nigel Farage alles uit de kast. Verschillende beloftes werden gedaan, en die hebben geloond. Maar de Brexit is nog niet koud of hij laat al een belofte schieten. En die is niet van de minste: de 350 miljoen pond die de Britten nu nog elke week in de Europese Unie steken zou in het vervolg naar de gezondheidszorg gaan. “Het was verkeerd om dat te beweren”, zei hij in de tv-show Good Morning Britain.

De laatste weken reed er een opvallende rode bus door de UK, die de Britten moest overtuigen om de EU vaarwel te zeggen. En dat met een duidelijke slogan: “Wij sturen de EU wekelijks 350 miljoen pond. Laten we daarmee de NHS financieel ondersteunen.” NHS is de afkorting voor National Health Service, de Britse gezondheidszorg. Daar zouden de miljoenen voortaan naar toe gaan.

Maar deze ochtend trok de fanatieke Europa-tegenstander Nigel Farage zijn staart in. “Ik kan dat niet garanderen. Ik zou dat nooit beweerd hebben. Dat was een fout van het ‘leave’-kamp”, zei hij in de tv-show Good Morning Britain.

Verbijstering

Nu ja, good morning … Er zullen veel Britten zich in hun koffie hebben verslikt. Zo ook reporter Sussana Reid. “Wacht eens even”, zegt ze verbijsterd. “Dat was toch één van uw campagneslogans? Nadat 17 miljoen mensen gestemd hebben om de EU te verlaten – deels gebaseerd op basis van die advertentie die heel belangrijk was in de hele propaganda – zegt u nu dat dat fout was?”

Farage beet van zich af en ontkende meteen dat dat ZIJN slogan was, en daarna probeert hij de vraag te ontwijken: “Die miljoenen kunnen aan verschillende doelen besteed worden, zoals aan de gezondheidszorg, aan scholen of aan wat dan ook.”

Was het dan misschien de slogan van Boris Johnson? Hij poseerde in ieder geval enthousiast voor die rode bus.

EPA

Zie hier hoe Farage zijn belofte ontkent


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…