De charmante zus van Kim breekt het ijs. Maar wat schuilt achter die glimlach van haar?

De charmante zus van Kim breekt het ijs. Maar wat schuilt achter die glimlach van haar?

Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, lijkt bijzonder succesvol te zijn als gezant op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Gisteren gaf ze breed glimlachend een historische handdruk aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae. En vandaag is bekend gemaakt dat na een overleg op het presidentieel paleis in Seoul, ze namens haar broer de Zuid-Koreaanse president heeft uitgenodigd voor een bezoek aan Pyongyang. Maar wie is die Kim Yo-jung? En wat gaat er schuil achter haar glimlach?

Kim Yo-jong is het eerste lid van haar familie dat sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) Zuid-Korea bezoekt. Haar grootvader Kim Il-sung vestigde de stalinistische dictatuur in het noorden. Ze kwam met een zware Noord-Koreaanse delegatie in de privéjet van haar broer aan in Zuid-Korea.

De komst van Kim Yo-jong, die geldt als rijzende ster binnen de familie, was eerder deze week aangekondigd. Kim Yo-jong ontmoette gisteren de Zuid-Koreaanse president Moon op de vip-tribune van het stadion in Pyeongchang voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Daarbij gaven Kim Yo-jong en de Zuid-Koreaanse president elkaar wat nu al wordt gezien als een historische handdruk. De twee landen zijn formeel gezien nog altijd in oorlog.

De Noord- en Zuid-Koreaanse sporters kwamen bij de ceremonie onder toeziend oog van hun politiek leiders samen het stadion binnen en droegen een gezamenlijke Koreaanse vlag.

Vandaag heeeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het presidentiële paleis in Seoul de Noord-Koreaanse delegatie ontvangen. De delegatie kreeg een lunch geserveerd in het Blauwe Huis, de officiële residentie van president Moon.

“Ik waardeer het dat jullie tot zo laat in de kou zijn blijven staan. Gaat alles goed met jullie?”, vroeg Moon aan de delegatie. Details over de gesprekken zijn nog niet vrijgegeven, maar één zaak is alvast uitgelekt: Kim Yo-jong heeft namens haar broer Moon Jae-in uitgenodigd voor een gesprek in Noord-Korea.

Kim Yo-jong en de Zuid-Koreaanse president gaven elkaar wat nu al wordt gezien als een historische handdruk.

Stap te ver

De jongste weken, in aanloop naar de Spelen, lijkt de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea te ontdooien. De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn door beide landen aangegrepen als een mogelijkheid om de diplomatieke betrekkingen te verbeteren. Sceptici beweren echter dat Noord-Korea de Spelen gebruikt om mooi weer te spelen, terwijl het nucleaire programma van het land ondertussen verder wordt ontwikkeld. Eerder deze week werd in Noord-Korea nog een grote militaire parade gehouden.

De Amerikaanse vice-president Pence, ook bij de Spelen aanwezig, zei ondertussen een ontmoeting met de Noord-Koreaanse delegatie niet uit te sluiten. Noord-Korea liet daarop weten niet de intentie te hebben met de VS om de tafel te gaan. De VS heeft Noord-Korea verregaande sancties opgelegd vanwege het nucleaire programma van het land.

Maar wie is ze?

De 30-jarige Kim Yo-jong werd voor het eerst door de rest van de wereld gezien tijdens een fotosessie voor deelnemers aan de 3e conferentie van de Arbeiderspartij van Korea (WPK) in september 2010, toen ze naast haar vaders persoonlijke secretaresse en vermeende minnares Kim Ok stond.

Kim Yo-jong kreeg veel publiciteit tijdens de uitvaartdienst voor Kim Jong-il in december 2011, toen ze verschillende keren naast haar broer Kim Jong-un verscheen, hoewel ze niet eens officieel lid van de begrafeniscommissie was.

Begin 2012 kreeg ze van haar broer een functie bij de Nationale Defensiecommissie als een soort tourmanager voor Kim Jong-un. Ze werd officieel voor het eerst “erkend” op 9 maart 2014, toen ze haar broer vergezelde bij het stemmen voor de Opperste Volksvergadering. Kim Yo-jong werd toen geïdentificeerd als een “hoge ambtenaar” van het WPK-Centraal Comité.

e 30-jarige Kim Yo-jong werd voor het eerst door de rest van de wereld gezien in september 2010, toen ze naast haar vaders persoonlijke secretaresse en vermeende minnares Kim Ok stond. 

“Drijvende kracht achter de ontwikkeling van de persoonlijkheidscultus van haar broer”

In oktober 2014 werd al gemeld dat ze eventueel de staatstaken voor haar zieke broer had overgenomen terwijl die een medische behandeling onderging. Op 28 november 2014 werd ze benoemd tot vice-directeur van de afdeling Propaganda en Agitatie van de Arbeiderspartij. Sinds 24 juli 2015 heeft ze helemaal de leiding over het Propaganda and Agitation Department (PAD) in Noord-Korea. Ze heeft ook een vice-ministeriële functie, maar haar portfolio is niet bekend. Ze vergezelt Kim Jong-un regelmatig op zijn “field guidance”-trips.

Kim Yo-jong is naar verluidt de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de persoonlijkheidscultus van haar broer, naar het voorbeeld van hun grootvader, Kim Il-sung. Sinds vorig jaar zou ze ook verantwoordelijk zijn voor de organisatie van alle grote openbare evenementen in Noord-Korea.

Kim Yo-jong zou haar broer hebben aangemoedigd om een ​​beeld van een “man van het volk” te creëren. Ze is degene die achter de foto’s van een lachende Kim op kermisattracties zit bijvoorbeeld.

Sinds januari 2017 staat ze op de zwarte lijst van het Amerikaanse Treasury Department vanwege haar rol in de schendingen van mensenrechten door Noord-Korea.

Kim Yo-jong is naar verluidt de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de persoonlijkheidscultus van haar broer, naar het voorbeeld van hun grootvader, Kim Il-sung. 

En wie is de echte vader van haar kind?

Kim Yo-jong studeerde samen met haar broer in Zwitserland van 1996 tot 2000, en daarna passeerde ze langs de Kim Il-sung Military University. Volgens officiële Noord-Koreaanse bronnen studeerde ze ook computer science aan de Kim Il-sung-universiteit, maar dat kan evenzeer propaganda zijn.

In 2015 zou ze zijn getrouwd met Choe Song, de tweede zoon van een hoge functionaris binnen het regime-apparaat, Choe Ryong-hae. Dat zou, althans volgens een aantal inlichtingendiensten, een fake wedding zijn geweest: Kim Yo-jong was zwanger geraakt van een voormalige studiegenoot aan de Kim Il-sung-universiteit. Andere bronnen beweren dat de echte vader van haar kind een bodyguard van haar broer is.

Gesponsorde artikelen