De Chinezen komen naar het Belgische voetbal: OH Leuven verkocht aan schimmige vennootschap uit Shanghai

De Chinezen komen naar het Belgische voetbal: OH Leuven verkocht aan schimmige vennootschap uit Shanghai

Het Belgische voetbal komt steeds meer in buitenlandse handen. Nu verkopen de eigenaars van OH Leuven hun aandelen aan een Chinese vennootschap, waar niemand eigenlijk van weet wie erachter zit. Het is de zoveelste club die in buitenlandse handen komt.

Zitten er binnenkort Chinezen op de tribune in Leuven, om ‘hun’ club aan te moedigen? De kans is groot, want vanuit China zijn ze bezig met een ernstige poging om de voetbalclub OH Leuven over te nemen. Het huidige bestuur heeft een akkoord met het Chinese Shanghai Naisi Investment Management Center, zo weet De Tijd. Wie precies achter die vennootschap zit, is totaal onduidelijk. Want veel transparantie is daarover niet.

De huidige leiding van de club is geen onbeschreven blad. Er is ruzie met oud-bestuurders Bart De Smet, de topman van de verzekeraar Ageas, en Jan Callewaert, de baas van het technologiebedrijf Option. Die twee eisen nog geld terug dat ze geïnvesteerd hadden. En de club zat ook in een corruptiezaak. Want Britse journalisten toonden aan dat toenmalige voorzitter Jimmy Houtput geen enkel probleem had om OHL te gebruiken om snel een illegale transfer of te zetten. Alleen hadden die journalisten dat op tape, waarna Houtput moest opstappen.

Nu de Chinezen zijn geland, is er dus nog gebikkel over wie geld terugkrijgt en wie niet. De huidige leiding liet al weten dat niet iedereen langs de kassa passeert. Maar de sociale activiteiten en het jeugd- en damesvoetbal zouden niet in gevaar komen.

Louis Tobback (sp.a), de burgemeester van Leuven kan nog een torpedo sturen. Want de stad heeft geld geleend aan de club voor het gebruik van de grond en het stadion. Maar of ze die voordelige voorwaarden ook aan de rijke Chinezen zal gunnen, valt af te wachten.

China is massaal aan het investeren in voetbal. In eigen land wordt miljarden euro’s in de ontwikkeling van eigen topclubs gepompt, waarbij ook dure voetballers uit competities in Europa en Zuid-Amerika gehaald worden. De lonen die daarbij betaald worden zijn astronomisch.

Buitenlandse investeerders nemen de boel over

Deel van de strategie is ook dat steeds vaker clubs in competities in Europa in Chinese handen komen: op die manier kunnen spelers hier onderdak krijgen, uitgetest worden en klaargestoomd voor een eventueel hoger niveau. OH Leuven zou de tweede profclub zijn die in Chinese handen komt: Roeselare is in handen van Hawken Xiu Li, een rijke Chinese die in London woont. En ook Moeskroen zou mogelijk overgenomen worden door Chinezen, want de eigenaars van Inter Milaan willen graag de club kopen. Vandaag is Moeskroen in handen van makelaars uit Israël, via een Maltese vennootschap.

De Chinezen zijn overigens lang niet de enige die deze techniek toepassen. Kortrijk is van een Maleisische miljonair, Vincent Tan. Eupen is van Qatari’s via hun Aspire Academy, en Lierse is in handen van de Egyptische Wadi Degla. En Zuid-Koreanen hebben via Sportizen Tubeke in handen.

En het gaat verder: Cercle Brugge zou ook verkopen. En ook rond Lokeren, Westerlo en KV Mechelen zijn er geruchten. Maar zeker in de nieuwe tweede klasse is de nood hoog: 1B is een sterfhuis geworden, met acht clubs die allemaal vooral hopen naar eerste te kunnen.

Want zeker die eerste klasse is interessant voor buitenlandse investeerders: de competitie heeft een redelijk niveau, en voor een ‘prikje’ in het huidig voetbal doe je mee. Plus: de regels over buitenlandse spelers zijn zeer soepel en je betaalt nauwelijks belastingen. Een speeltuin dus, voor wie wat geld wil gooien naar voetbal.

Gesponsorde artikelen