De Chinezen rookten 2.500 jaar geleden al wiet

Brazier
YouTube/Vida Loca

Wetenschappers hebben de eerste bewijzen gevonden dat de Chinezen meer dan tweeduizend jaar geleden al cannabis rookten. Ze deden opgravingen op het Jizankal-kerkhof in het Chinese Pamirgebergte. Ze vonden er een soort haardjes waar resten van verschroeide cannabis op kleefden.

Wetenschappers hebben op een kerkhof in het Chinese Pamirgebergte bewijzen gevonden dat het er op begrafenissen nogal … wazig aan toe ging. Bij opgravingen op het Jirzankal-kerkhof vonden ze namelijk bewijs dat er 2.500 jaar geleden cannabis gerookt werd met de bedoeling om high te worden.

Oudste bewijs voor bewust high worden

Bij de opgravingen doken namelijk een soort van vuurhaardjes op. In die haardjes vonden de wetenschappers stukjes verschroeid hout en platte, ronde stenen. Daar hebben ze materie van geschraapt en onderzocht. Wat hebben ze gevonden? Vooral cannabinol, dat is de stof die ontstaat wanneer THC (de stof in cannabis waar je high van wordt) verbrand wordt.

Twitter/Eddy Warman

De vondst is volgens de wetenschappers het oudste bewijs dat cannabis gerookt werd met de bedoeling om high te worden. De stenen in de haardjes werden eerst alleen opgewarmd, daarna werden ze in de haard gelegd en bedekt met cannabis. Daardoor kwam er een rook vrij waar de Chinezen duizenden jaren geleden (en nu waarschijnlijk ook nog) high van werden. Ze waren ervan overtuigd dat ze zo in contact konden komen met de natuur, geesten en de dood.

Cannabis roken

In Aziƫ zijn al verschillende restanten van cannabis gevonden, maar die op het Jirzankal-kerkhof zijn bijzonder. Het is voor wetenschappers namelijk voor de eerste keer duidelijk dat de oude Chinezen cannabis inhaleerden. Tot nu dachten ze dat in die tijd alleen cannabis gegeten werd om high te worden. Wat de wetenschappers nog niet weten is of de cannabis gekweekt werd of gewoon gevonden.

Menselijke offers

De cannabishaardjes zijn niet de enige dingen die de wetenschappers op het kerkhof gevonden hebben. Ze vonden ook andere voorwerpen die de oude Chinezen bij begrafenisrituelen gebruikten, zoals schalen, zijde en een harp. Nog opvallend waren de skeletten die gevonden werden. Verschillende hadden namelijk gaten in hun schedel en snijwonden en breuken die hen waarschijnlijk fataal zijn geworden. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat menselijke offers gemaakt worden.

Gesponsorde artikelen