De Chinezen zijn weer een stap dichter gekomen om baas in de ruimte te worden

De Chinezen zijn weer een stap dichter gekomen om baas in de ruimte te worden

China heeft al mensen naar de ruimte gebracht en rond de aarde draait een Chinees ruimtelaboratorium, maar het is nu voor het eerst gelukt dat te bevoorraden. Het aftellen naar bezoeken aan Mars en de maan door de Chinezen is ook al begonnen. Terwijl in de rest van de wereld wordt bespaard op ruimtevaart, gaan de Chinezen er voluit voor. Met succes.

Na decennia van ploeteren en mislukkingen is China hard op weg om de belangrijkste ruimtevaartnatie te worden. Waar in de andere landen – de VS, Rusland, de EU en Japan – op de ruimtevaart wordt bezuinigd, investeert China. Met succes, zo blijkt.

Alleen China en Rusland zijn op dit moment in staat mensen in een baan rond de aarde te brengen. Rusland doet met Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan mee aan het internationale ruimtestation ISS, maar China vaart zijn eigen koers.

China is nu een stap dichter bij een eigen ruimtestation. Over een jaar of vijf moet het een ruimtestation hebben dat permanent bewoond is, net als het ISS.

Hemels Paleis

Het onbemande vrachtschip Tianzhou-1 (Hemels Schip 1) kwam zaterdag aan bij het station Tiangong-2 (Hemels Paleis 2), ongeveer 400 kilometer boven de aarde. De capsule was afgelopen donderdag gelanceerd.

De missie is bedoeld om de technologie te testen. Er zijn op dit moment geen mensen in het Hemels Paleis. Afgelopen najaar verbleven twee Chinezen ruim een maand in het lab, de langste Chinese ruimtemissie ooit.

China wil in 2020 een rover op Mars zetten. En ook in 2018 wil het land iets doen wat nog niet eerder is gedaan: zachtjes landen op de achterzijde van de maan.

De plannen van de Chinezen zijn ambitieus, maar, het moet gezegd, voorlopig doen ze het wel.

Tegen het eind van 2017 wil het land de maanlander Chang’e 5 lanceren. De lander moet zachtjes voet op de maan zetten, wat materiaal verzamelen en terugbrengen op aarde. Een jaar later volgt een tweede missie naar de maan.

En dan willen de Chinezen – voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid – zachtjes landen op de achterzijde van de maan. Onderzoek aldaar moet vervolgens meer inzicht geven in de totstandkoming en evolutie van de maan.

Naar Mars

In 2020 zoeken de Chinezen het nog iets verder. Ze willen dan een orbiter in een baan rond Mars plaatsen en een rover op het oppervlak van de rode planeet zetten. Zowel de rover als orbiter zullen onderzoek doen naar de rode planeet.

Daarnaast kan de missie gezien worden als een voorbereiding op toekomstige missies. Tijdens de missie hopen de Chinezen de kennis en kunde op te doen die nodig is voor een toekomstige Marsmissie waarbij monsters op Mars worden verzameld en naar de aarde worden gebracht. Dat zou tegen 2030 volgens hen moeten lukken.

Ook moet de missie de weg vrijmaken voor een verkenning van Jupiter en zijn manen en scheervluchten langs andere planeten.

Daarnaast hoopt China satellieten en een telescoop te lanceren die onderzoek gaan doen naar donkere materie. Ook zijn er plannen voor quantumexperimenten in de ruimte en wil China meer inzicht krijgen in de hoeveelheid ruimteafval rond de aarde en beter kunnen voorspellen wanneer dat ruimteafval een gevaar vormt.

Gesponsorde artikelen