De Crem blaft wel over eengemaakte Brusselse politiezone, maar bijt niet: in de Kamer durft CD&V niet doorduwen

De Crem blaft wel over eengemaakte Brusselse politiezone, maar bijt niet: in de Kamer durft CD&V niet doorduwen

De straffe taal van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) over Molenbeek en de ‘onvermijdelijke eengemaakte politiezone’ krijgt voorlopig geen gevolg in de Kamer. Want hoewel de regering Michel II in lopende zaken zit, durft CD&V geen parlementair initiatief te nemen, om toch maar tot één politiezone te komen. Dat kan nochtans perfect, als de Vlaamse partijen dat eenzijdig durven stemmen, tegen de Franstaligen in.

Ooit stond hij bekend als ‘Pieter De Stem’, de man die als fractieleider van CD&V tegen alles en iedereen in de stemming over BHV in de Kamer doorduwde met de Vlaamse partijen, en zo de confrontatie met de Franstaligen op de spits dreef. Maar in het dossier van de eengemaakte Brusselse politiezones is van dergelijk manoeuvre geen sprake: CD&V wil duidelijk geen nieuw BHV-moment creëren.

Dat is op zich toch wat paradoxaal, na de stoere praat die De Crem afgelopen weekend verkocht. De voormalige staatssecretaris van Buitenlandse Handel is nu als invaller in Michel II bezig op Binnenlandse Zaken. En in die rol greep hij de rellen tijdens nieuwjaarsnacht in Molenbeek aan om zichzelf flink in de kijker te spelen. Op het VTM Nieuws haalde hij keihard uit naar zijn eigen ordediensten. Hij had het over “een duidelijke inschattingsfout”. En hij vermeldde expliciet dat “een eengemaakte politiezone met een eenheid van commando de enige oplossing is om de zaken in kaart te brengen, voor te bereiden en de gepaste personeelsformaties op het terrein te sturen.”

De Crem met forse kritiek op eigen diensten

“De voorbereiding en de planning in de nacht van 31 december op 1 januari was totaal onvoldoende, en men heeft oorspronkelijk geen versterking gevraagd”, zo stelde De Crem. “Nochtans was er een permanentie in Brussel Hoofdstad met vertegenwoordigers van verschillende politiezones en van de federale politie, want er waren ook andere activiteiten op het Brusselse grondgebied – zoals het vuurwerk aan de Heizel. Men wist dus dat men versterking kon krijgen, maar die heeft men niet aangevraagd. Pas wanneer de rellen zijn uitgebroken, is er versterking gevraagd.”

Daarmee legt De Crem een oud dossier met een stevige communautaire breuklijn op tafel: de eengemaakte Brusselse politiezone. Vandaag zijn er nog steeds zes zones, voor één stad. Dat heeft alles te maken met de lokale machtsbastions van de Franstalige partijen, zowel MR als PS. Hun lokale burgemeesters hebben door die zes politiezones veel meer greep op de korpsen, en willen die macht niet afgeven. Bovendien hebben de ‘rijkere’ zones, in gemeenten die de MR en Ecolo controleren, geen zin om middelen te gaan delen met de armere zones die onder controle van de PS staan.

Al jaren is er discussie over een mogelijke fusie, die heel fel oplaaide na de de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. Want de fusie van de zones kan in de Kamer gewoon gestemd worden met een meerderheid: de stemmen van N-VA, CD&V, Open Vld en sp.a volstaan om die zone te laten fuseren. Maar zo’n stemming kwam er nooit, ook al wilde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat erg graag. De N-VA had met de MR een zogenaamde ‘communautaire frigo’ afgesproken: er zouden geen communautaire dossiers beslist worden deze regeerperiode.

Sp.a dringt aan op stemming in de Kamer, N-VA wil ook de nodige stemmen leveren

Nu liggen de kaarten natuurlijk anders: de regering Michel II zit in lopende zaken, er kan in de Kamer dus simpelweg gestemd worden. De sp.a dringt daarop aan: al jaren kaarten ze het dossier aan, onder impuls van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) en voorzitter John Crombez. Die gaat daarmee regelrecht in tegen z’n familiegenoten van de PS, en hij daagt de Vlaamse partijen uit: een stemming met een gewone meerderheid in de Kamer kan.

Voor de N-VA is het simpel: zij zijn door geen enkele afspraak met Michel gebonden, en kunnen dus makkelijk de stemmen voor een eengemaakte politiezone leveren. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft in elk geval het Comité P al gevraagd om een verkennend onderzoek te voeren naar de rellen op oudejaarsnacht in Molenbeek. Zo’n onderzoek moet peilen “naar mogelijke structurele deficiënties”.

En ook Open Vld, die wél nog in de ontslagnemende regering zit, dringt aan op een fusie van de Brusselse politiezone. Het is fractieleider Patrick Dewael (Open Vld) die het dossier trekt bij de Vlaamse liberalen, en pleit voor één zone, onder gezag van het Brusselse Gewest.

Maar bij CD&V maakt men al duidelijk dat de stoere taal van De Crem geen enkel gevolg zal krijgen in de Kamer. Ze willen het pas op tafel brengen bij de komende regeringsonderhandelingen, zo is te lezen in De Standaard. Want een initiatief nu in de Kamer zou volgens CD&V “de nodige alarmbelprocedures doen afgaan”.

Een eenzijdig Vlaams initiatief in het parlement zou de relatie met de Franstaligen en premier Charles Michel (MR) op scherp zetten, voor zowel CD&V als Open Vld. En geen concreet resultaat opleveren, omdat de Franstaligen dan via zo’n alarmbelprocedure de zaak alsnog kunnen bevriezen. Maar het hele dossier maakt De Crem wel meteen kwetsbaar: sp.a en N-VA zullen niet nalaten erop te wijzen dat CD&V alle kansen heeft om het dossier nu al te regelen, in de Kamer.

epa

Gesponsorde artikelen